5 sfaturi și trucuri pentru întreținerea și curățarea oalelor de fontă

Autor: Revista Caminul

Oalele din fontă sunt în topul alegerilor când vine vorba despre vase de gătit. Mâncarea are un gust deosebit, iar întreținute corect, aceste oale pot fi transmise chiar și din generație în generație. În cele ce urmează, îți vom prezenta câteva sfaturi și trucuri care te vor ajuta să întreții și cureți corect oalele din fontă.  

Curăță oala imediat după utilizare 

Cel mai important sfat pentru întreținerea oalelor din fontă este să le cureți imediat după utilizare. Curățarea imediată face spălarea mult mai ușoară. După ce ai terminat de gătit, lasă oala să se răcească puțin, dar nu complet, și apoi clătește-o cu apă caldă. Folosește o perie moale sau un burete pentru a îndepărta resturile alimentare. Dacă nu știi de unde să cumperi astfel de vase de gătit, poți comanda online oale din fontă

Folosește doar detergenți blânzi 

Un mit despre oalele din fontă este faptul că nu se pot curăța cu detergenți. Acest mit este de pe vremea când detergenții erau foarte duri, având sodă caustică în compoziție, ceea ce deteriora vasele din fontă. Astăzi, există detergenți foarte blânzi, unii chiar fiind special realizați pentru acest tip de vase. După utilizarea detergentului, clătește bine oala cu apă caldă pentru a îndepărta orice urmă de săpun.

Asezoneaz-o înainte de prima folosire 

Asezonarea este procesul prin care se aplică un strat subțire de ulei pe suprafața oalei din fontă și apoi se încălzește pentru a crea un strat protector. Procesul se mai numește și polimerizare. Prima dată, este necesar să aplici mai multe straturi de ulei și să pui oala în cuptor după fiecare. Ulterior, acest proces se va realiza mai rar. După fiecare curățare și în special după utilizarea detergentului, usucă complet oala și aplică un strat subțire de ulei vegetal. Întinde uleiul pe întreaga suprafață a oalei, inclusiv pe margini și mâner. Încălzește oala pe aragaz sau în cuptor pentru a fixa stratul de ulei. Acest pas ajută la menținerea oalei într-o stare excelentă și previne apariția ruginii. Dacă vrei un vas de gătit calitativ, alege oala Cocotte de fontă, 30cm/8,35L, Staub

Usucă oala în cuptor 

Uscarea completă a oalei din fontă este esențială pentru a preveni ruginirea. După spălare, șterge bine oala cu un prosop curat, dar pentru a te asigura că nu rămâne niciun pic de umiditate, este recomandat să o usuci în cuptor. Pune oala într-un cuptor preîncălzit la o temperatură de aproximativ 180°C  pentru 10-15 minute. Aceasta va elimina orice urmă de apă și va ajuta la menținerea oalei într-o stare optimă. Dacă ai aplicat un strat de ulei pentru asezonare, las-o în cuptor pentru o perioadă mai lungă, aproximativ o oră. Ești în căutarea unui vas de gătit? Optează pentru oala Cocotte de fontă, 24cm/3,8L, roșie, Staub

Nu lăsa oala la înmuiat 

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face este să lași oala din fontă la înmuiat în apă. Fonta este foarte susceptibilă la ruginire dacă este expusă la umezeală pentru perioade lungi de timp.  Dacă există alimente lipite de oală, este mai bine să folosești o spatulă din lemn sau plastic pentru a le îndepărta în loc să o lași în apă. Pentru reziduurile foarte încăpățânate, poți folosi o pastă din sare grunjoasă și apă pentru a freca ușor suprafața oalei.

Așadar, respectă aceste sfaturi și te vei bucura mult timp de oalele din fontă!

Articole relevante