Majoritatea dintre noi avem un job sau o activitate care presupune petrecerea a cel puțin 5-6 ore pe zi în fața calculatorului, în afară de timpul liber pe care uneori îl petrecem tot în fața monitoarelor. Trăim într-o eră digitală în care dacă ni se strică laptopul, îl ducem imediat la un centru de reparații laptop și nu rezistăm prea mult fără acces la internet. Totuși, nu ne este interzis să ne protejăm sănătatea și să manifestăm interes față de influențele nocive ale expunerii excesive la calculator, pentru a atenua efectele acestora.
Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă referitor la riscurile la care ne expunem atunci când stăm prea mult timp în fața calculatorului. În primul rând, luminozitatea ecranului determină oboseală oculară și dureri de cap. În timp, are loc și îmbătrânirea prematură a pielii. De la oboseala frecventă și până la cearcăne nu este un drum prea lung.
Specialiștii atenționează că atunci când stăm prea mult în fața calculatorului, din cauza oboselii oculare, avem tendința de a clipi și de a strânge ochii de două ori mai mult decât în mod normal. Acest lucru favorizează apariția ridurilor la persoanele la care acestea nu s-au format încă și, respectiv, adâncirea celor deja existente în cazul persoanelor care le au deja de ceva vreme. Totodată, există o serie de studii care susțin faptul că ecranele calculatoarelor creează un câmp electrostatic care atrage praful. Este foarte ușor ca acesta să se depună pe piele, ceea ce, în timp, duce, evident, la iritarea pielii și la reacții alergice. Aceste reacții sunt cu atât mai violente la persoanele cu piele sensibilă.
Alături de cele expuse mai sus, se mai adaugă faptul că expunerea pe perioade lungi de timp la radiațiile monitoarelor favorizează deteriorarea sănătății pielii. Aceasta devine ternă și își pierde tonusul și elasticitatea. Se produce, așadar, îmbătrânirea prematură a pielii, iar uneori nici cosmeticele organice nu pot face față tuturor efectelor nocive.
Acum că știm ce se poate întâmpla dacă petrecem prea mult timp la calculator, este cazul să ne interesăm cum putem preveni sau măcar atenua aceste efecte incomode, fără a fi nevoie să renunțăm totalmente la utilizarea calculatorului.
- Asigură-ți câte o pauză de minimum 10 minute la fiecare oră petrecută în fața PC-ului.
- Achiziționează-ți un ecran antireflex pe care să-l montezi în fața monitorului. Rolul lui este acela de a limita expunerea la radiații și la lumina albastră artificială a monitorului, și ea extrem de dăunătoare sănătății oculare.
- Bea multă apă de-a lungul perioadei în care te afli în fața calculatorului. O hidratare optimă ajută pielea să-și mențină sănătatea, contracarând, într-o oarecare măsură, efectele nocive ale expunerii îndelungate la radiațiile monitorului.
- Folosește o cremă cu factor de protecție, care să țină radiațiile ultraviolete la distanță de tenul tău. Cremele care conțin antioxidanți sunt cu atât mai bine-venite.
- Asigură o distanță permanentă dintre monitor și ochi de minim 55-60 cm.
- Nu-ți fie lene, șterge regulat praful de pe ecran.
- Poziţionează-ți monitorul la nivelul braţelor, iar dispozitivele portabile trebuie menținute sub nivelul ochilor, pentru atenuarea strălucirii puternice.
În speranța că te-am intrigat în privința riscurilor la care ne expunem zilnic, vezi dacă ai remarcat vreunul dintre efectele secundare datorate expunerii îndelungate la calculator și nu întârzia deloc cu aplicarea măsurilor de prevenire!