Avantajele si dezavantajele plitelor cu inductie

Autor: Revista Caminul

In ultima vreme tehnologiile pentru electrocasnicele din bucatarie au avansat semnificativ oferind pasionatilor de gatit o multitudine de optiuni pentru gatitul acasa. Unul dintre echipamentele ce nu lipseste din nici o bucatarie este plita. 

Exista o varietate de optiuni atunci cand alegi o plita de gatit pentru bucataria de acasa sau pentru cea profesionala. Pe langa modelele traditionale electrice si pe gaz, pe piata au aparut si plite cu inductie. In acest articol, vom discuta despre beneficiile plitelor cu inductie si de ce acestea pot fi o alegere excelenta pentru bucataria moderna.

Cum functioneaza plita cu inductie?

Acest tip de plita functioneaza pe baza  principiilor electromagnetismului pentru a transfera caldura direct catre vasele de gatit. Asadar, plita cu inductie incalzeste direct vasul, nu suprafata plitei. 

Care sunt avantajele plitelor cu inductie?

Unul dintre principalele avantaje este siguranta sporita pe care o ofera comparativ cu plitele traditionale. Principiul de functionare pe baza campului electromagnetic inseamna ca suprafata plitei in sine ramane rece la atingere, eliminand riscul de arsuri care pot aparea la contactul cu suprafetele fierbinti sau  flacari la plitele cu gaz. Totusi, trebuie sa ti cont ca vasele raman fierbinti si trebuie sa fi atent. 

Plitele cu inductie ofera un control superior al temperaturii, permitand bucatarilor sa comute rapid si usor intre diferite niveluri de caldura. Asadar, aceste echipamente sunt ideale pentru retetele complexe care necesita un control precis al temperaturii. Raspunsul rapid al plitelor cu inductie inseamna, de asemenea, ca acestea pot atinge temperatura dorita mult mai repede decat  plitele electrice sau pe gaz.

Plitele cu inductie sunt proiectate astfel incat sa fie usor de curatat. Suprafetele netede si etanse impiedica acumularea reziduurior alimentare. Tot ce trebuie sa faci este sa stergi pata cu o carpa umeda si gata! In plus, deoarece nu exista arzatoare cu gaz sau elemente electrice traditionale care sa fie curatate, intretinerea unei plite cu inductie este mult mai usoara si necesita mai putin efort.

Un alt beneficiu al plitelor cu inductie este eficienta energetica mare de aproximativ 85-90%. Acest lucru inseamna ca majoritatea energiei este transformata in caldura, cu pierderi minime. O plita cu inductie, are in medie, o putere de 2000-3000 W ceea ce inseamna ca daca folosesti plita timp de o ora, consumul va fi de doar 2 kWh. Pe langa faptul ca reduce facturile la electricitate contribuie si la un stil de viata mai ecologic.

Dezavantajele plitelor cu inductie

Principalul dezavantaj al plitelor cu inductie este faptul ca trebuie sa foloseti ustensile speciale. Aceste vase de gatit trebuie sa aiba un fund magnetic pentru a functiona corect. Acest lucru iti limiteaza optiunile si poate necesita investitii suplimentare.

Un alt dezavantaj este costul acestora, care este mai ridicat fata de pretul plitelor traditionale electrice sau pe gaz. Desi eficienta lor energetica pe termen lung poate compensa aceasta investitie initiala, aceasta poate fi totusi un factor de descurajare pentru unii consumatori.

Plitele cu inductie pot produce diferite sunete cum ar fi un zumzet sau un bazait, in timpul utilizarii. Acestea pot fi generate de vasele de gatit care nu au o baza feromagnetica sau nu se potrivesc bine cu plita. 

In concluzie, alegerea dintre o plita pe gaz sau electrica si una pe inductie este una care depinde de preferintele personale. Plita cu inductie are o eficienta energetica ridicata, in timp ce plita pe gaz ofera o utilizare familiara. Trebui sa evaluezi atent avantajele si dezavantajele fiecarui aparat astfel incat sa iei o decizie informata si care sa iti ofere o experienta de gatit eficienta si placuta. 

MixHoReCa va ofera diverse modele de plite cu inductie. Intra acum pe site si alege modelul potrivit pentru tine. 

Articole relevante

Lasa un comentariu