Care sunt avantajele si dezavantajele fatadelor ventilate?

Autor: Revista Caminul

Orice cladire, indiferent de obiectivul pe care il are, trebuie sa aiba un finisaj care sa ii ofere atat un aspect estetic unitar si placut, cat si un grad de protectie suplimentar pentru sistemul de termoizolatie. 

O solutie moderna de finisare a unei cladiri este cea reprezentata de fatadele ventilate. Acestea pot fi adaptate mai multor stiluri arhitecturale datorita faptului ca pot fi realizate din diferite tipuri de materiale, de la lemn, caramida, piatra naturala, pana la fibrociment, PVC, ceramica, sticla. 

Ce criterii trebuie sa indeplineasca fatadele ventilate? 

Sistemele de fatade ventilatie se monteaza pe peretii exteriori ai cladirilor, deasupra materialelor termoizolatoare. De aceea, aceste sisteme au un dublu rol, de a infrumuseta cladirea si de a spori protejarea acesteia impotriva factorilor externi. Acest lucru este posibil ca urmare a modului in care aceste fatade sunt montate si a elementelor care fac parte din structura acesteia – suportul structurii, materialele folosite pentru izolatia termica si finisajele exterioare. 

In plus, structura acestui tip de fatade are functia de a permite ventilatia naturala, dar si de a oferi o rezistenta mare la diverse presiuni, cum ar fi vantul puternic, socurile in plan orizontal sau chiar cutremurelor. 

Avantajele si dezavantajele fatadelor ventilate

Motivele pentru care acest tip de fatade devin tot mai populare sunt, in realitate, avantajele pe care acestea le ofera cladirilor, printre cele mai importante fiind: imbunatatirea eficientei energetice, protectie ridicata impotriva umiditatii, a focului, izolare fonica eficienta, impiedica schimbul de energie dintre interior si exterior, oferind o termizolatie foarte buna. 

Un alt aspect care poate fi considerat avantaj al acestor fatade este faptul ca pot fi realizate intr-o varietate de modele, forme, culori si materiale, astfel incat acestea sa se poata completa cu alte cladiri sau anexe din zona, chiar si cu zonele destinate relaxarii, cum ar fi pergole retractabile.  

In ceea ce priveste dezavantajele, acestea se pot rezuma la un singur cuvant, costurile, care sunt ridicate pentru acest proces, de a proiectare si materialul ales, pana la montarea fatadelor. 

In concluzie, fatadele ventilate pot fi folosite in cazul oricarui tip de cladire – rezidentiala sau industriala – oferind avantaje dintre cele mai importante. 

Articole relevante