Coame de gard – de ce sunt necesare in cazul modelelor din beton?

Autor: Revista Caminul

Coame de gard – de ce sunt necesare in cazul modelelor din beton?

În vremuri moderne, mai ales că hoții nu stau degeaba, oamenii sunt tot mai preocupați de construirea unor medii sigure, durabile și estetice. Aceasta caracteristică implică nu numai clădirile în sine, ci și elementele adiacente, cum ar fi gardurile. 

Gardurile din beton, în special, s-au impus în ultimele decenii ca fiind rezistente la intemperii și ușor de întreținut, deși costul de achiziție și montaj este mai mare decât în cazul altor materiale. Iar pentru a maximiza durata de viață acestui tip de gard este adesea recomandată instalarea unui model de coamă gard.

Coama de gard: Definiție și rol

Coamele de gard sunt realizate din beton sau ceramică și sunt folosite pentru a acoperi partea superioară a gardurilor din același material. Acestea sunt concepute pentru a proteja gardul împotriva vremii, dar și pentru estetică. Fără o coamă de gard, betonul este expus la eroziunea cauzată de apă sau vânt, ceea ce îi scurtează atât durata de viață, cât și aspectul. 

Coamele de gard pot fi fabricate dintr-o largă varietate de materiale, cele mai comune fiind betonul și ceramica. Coamele din beton sunt extrem de durabile și rezistă la condiții meteorologice severe. Au avantajul că pot fi colorate în fază de producție sau vopsite ulterior, pentru a se potrivi cu stilul arhitectural general casei. 

Pe de altă parte, coamele de gard din ceramică sunt mai ușoare și mai ușor de manevrat. Acestea sunt glazurate, ceea ce le conferă un finisaj lucios și o rezistență sporită la apă. Totuși, ceramică poate fi mai fragilă decât betonul, deci susceptibilă la fisurare sau spargere dacă nu este manipulată cu grijă.

Instalarea și întreținerea coamelor de gard

Instalarea coamelor de gard necesită ajutor specializat, pentru pentru ca acestea să fie fixate corect, cu un adeziv special, foarte puternic. Odată instalate, coamele de gard trebuie curățate regulat, cu apă și un detergent blând, pentru a fi îndepărtată murdăria și mucegaiul. De asemenea, se recomandă inspectarea periodică pentru semne de deteriorare sau fisurare și, dacă este necesar, înlocuirea acestora.

De ce trebuie instalate coamele de gard?

Pentru mai multă protecție împotriva intemperiilor

Una dintre principalele justificări pentru amplasarea coamelor de gard este protecția împotriva intemperiilor. Betonul, deși material robust, poate fi erodat în timp de apă sau vânt, în special în zonele cu climă severă. Coama de gard acționează ca o barieră împotriva acestor efecte, direcționând apa departe de gard și reducând impactul vântului. 

Din considerente estetice

Pe lângă rolul său funcțional, coama de gard aduce și un plus de estetică gardului. Acestea pot fi colorate, texturate sau modelate după dorințele și exigențele clienților, permițându-le proprietarilor să îl personalizeze în funcție de stilul casei.

Indiferent de stilul casei sau al grădinii există o coamă de gard care se potrivește perfect. Producătorii oferă o varietate mare de modele, de la cele clasice, cu linii curate și finisaje netede, la cele mai rustice sau moderne. 

Îmbunătățirea percepției de spațiu

Utilizarea coamelor de gard poate influența, de asemenea, și modul în care ochiul percepe spațiul. Coamele de gard îi oferă gardului un aspect robust, iar prin contrastul de culori sau texturi adaugă profunzime, creând un sentiment de spațiu mai amplu.

Pentru mai multă siguranță

Coama de gard poate fi prelucrată în așa fel încât să fie dificil de escaladat, descurajându-i pe hoți. Prin nivelul suplimentar de înălțime, gardul este mai greu de apucat sau de cățărat, adăugând astfel un nivel suplimentar de siguranță a proprietății.

Articole relevante