Lucrarea manuală a pământului poate fi o adevărată provocare atunci când vorbim de o suprafață ceva mai mare de teren. Nu doar că necesită mult timp, dar este obositoare și poate avea impact negativ asupra sănătății pe termen lung. Pentru a evita acest lucru, cel mai bine este să alegi o motosapă cu ajutorul căreia să duci la bun sfârșit munca agricolă.
La ce se folosește motosapa?
Motosapa este un utilaj agricol de dimensiune medie, destinat pregătirii solului pentru însămânțare și plantare. Se manevrează foarte ușor, poate fi operat de aproape oricine și prezintă o serie de beneficii, asemeni altor scule electrice ce se utilizează în domeniul agricol și nu numai.
Cei mai mulți dintre agricultori investesc într-o motosapă din pricina faptului că înlocuiește munca fizică epuizantă, reduce timpul de muncă și este foarte ușor de utilizat, chiar și de către o femeie.
Deși există o confuzie care se face adesea între motosape și motocultoare, trebuie menționat faptul că există o diferență majoră între cele două tipuri de utilaje. Dacă motosapele sunt utilizate de regulă pentru prelucrarea suprafețelor de dimensiuni mici spre medii, motocultoarele sunt destinate prelucrării solurilor grele, pe suprafețe extinse de teren. De asemenea, acestea pot fi echipate cu diverse accesorii, în funcție de tipul lucrărilor care se efectuează: plug, freze pentru pământ, cultivator și nu numai.
Tipuri de motosape
Motosapele se împart în două categorii principale, în funcție de tipul de alimentare:
- Motosape electrice. Acestea sunt mai accesibile la preț, se întrețin mai ușor și sunt destul de silențioase. Ca și dezavantaje, amintim necesitatea conectării la o sursă de curent și faptul că nu sunt atât de puternice. De regulă sunt utilizate pentru prelucrarea suprafețelor mici (sere, grădini mici).
- Motosape pe combustibil. Sunt mai puternice decât cele pe curent, permit prelucrarea unui suprafețe mai mari de teren, pot fi folosite oriunde deoarece nu necesită conectarea la o sursă de curent și sunt disponibile într-o gamă mai variată. Cut toate acestea, sunt mai grele, mai dificil de manevrat și mai scumpe la întreținere.
Criterii de care trebui sa ții cont în alegere
Când te decizi să achiziționezi anumite scule electrice trebuie să ai în vedere mai multe aspecte. În cazul motosapelor, în primul rând contează mărimea terenului pe care urmează să îl lucrezi. Dacă vorbim de suprafețe mici de teren, poți alege o motosapă electrică, care nu este foarte puternică, însă își face treaba foarte bine. În cazul în care suprafața terenului este ceva mai mare, ar fi bine să te orientezi asupra unor motosape pe combustibil. Bineînțeles, în cazul parcelelor foarte mari, nici una dintre cele două variante nu reprezintă o opțiune. Utilajul potrivit în acest sens este motocultorul.
Un alt aspect de care trebuie să ții cont este poziția plugului. Sunt disponibile motosape cu plugul poziționat în 3 feluri, și anume în partea frontală, în spate sau la mijloc. Cele cu plugul poziționat în față sunt ceva mai dificil de manevrat deoarece necesită o forță mai mare. Celelalte variante se manevrează ușor.
Înainte de a achiziționa o motosapă trebuie să ai în vedere și costul de întreținere. Motosapele pe combustibil trebuie alimentate periodic și necesită schimbarea uleiului de motor. De altfel, sunt prevăzute cu filtru de aer, care, de asemenea, trebuie schimbat o dată la ceva de timp.
Pe de altă parte, motosapele pe curent nu au un cost de întreținere la fel de ridicat.
Pentru a extinde durata de viață a unei motosape e necesar să cureți după fiecare utilizare lamele, mai ales în cazul celor dotate cu funcția Reverse, care permite schimbarea direcției de rotire a lamelor și oferă o manevrabilitate mai bună.