Cum iti ingrijesti si protejezi bijuteriile din aur?

Autor: Revista Caminul

Cu siguranta ai bijuterii din aur. Inele de logodna, verighete, cercei , bratari si o multime de alte accesorii reusesc sa umple cutiile de bijuterii ale oamenilor din intreaga lume.

Indiferent ca ai o pereche de cercei aur galben, o bratara din aur alb sau un lantisor din aur rosu sau verde, daca vrei sa te bucuri cat mai multa vreme de ele trebuie sa le ingrijesti.

Ingrijirea aurului este un proces destul de simplu, pe care il poti face fie la un bijutier, fie acasa. Daca alegi sa il faci acasa, exista cateva reguli pe care trebuie sa le respecti.

Lustruirea aurului

Dat fiind faptul ca aurul este un metal moale, in timp ajunge sa isi piarda din stralucire. Astfel, bijuteriile trebuie sa fie lustruite o data sau de doua ori pe an. Pentru a face asta, trebuie sa treci prin urmatorii pasi:

  1. Umple un bol cu apa, bicarbonat de sodiu si sapun si introdu bijuteriile in el;
  2. Freaca fiecare bijuterie in parte cu o periuta de dinti cu peri moi. Este bine sa freci cat mai bland si ca acoperi fiecare zona;
  3. Clateste bijuteriile cu apa calda, asigurandu-te ca nu a ramas nicio urma de solutie pe ele;
  4. Foloseste o laveta pe care sa lasi aurul sa se usuce. Exista lavete speciale pentru curatarea bijuteriilor, care curata cu blandete urmele de apa;

In locul bicarbonatului de sodiu si a sapunului poti folosi otet sau amoniac. Acestea redau stralucirea metalului, insa trebuie sa acorzi o atentie maxima timpului in care bijuteriile sunt lasate in solutie.

Indepartarea zgarieturilor

De multe ori, purtarea bijuteriilor din aur atrage zgarieturi. Daca sunt fine, zgarieturile pot fi indepartate prin imersia bijuteriei intr-o solutie cu amoniac si apa, unde nu trebuie sa stea mai mult de un minut. Dupa ce este scoasa din solutie, bijuteria trebuie sa fie stearsa cu o laveta sau cu un servetel.

Protejarea bijuteriilor

Pentru a evita zgarieturile si uzura accentuata a bijuteriilor, cel mai bine este sa le protejezi. Este indicat sa nu le porti tot timpul, ci doar atunci cand iesi in oras, la birou sau la diverse evenimente. Daca le porti in timpul activitatilor care te fac sa transpiri, acestea se pot deteriora din cauza transpiratiei care este acida.

De asemenea, este bine sa eviti parfumul aplicat direct pe bijuterie, fixativul sau diverse alte lotiuni cosmetice.

Nu in ultimul rand, trebuie sa acorzi atentie miscarilor pe care le faci, in asa fel incat sa eviti loviturile.

Daca este bine ingrijit, aurul poate fi atat un element estetic care iti infrumuseteaza outfit-ul, cat si o investitie pe termen lung. Spre deosebire de numeroase alte materiale, aurul nu isi pierde valoarea in timp, ba chiar reuseste sa castige valoare. Tocmai de aceea, atunci cand ai bani de investit, bijuteriile din aur sau chiar aurul pur, sub forma de lingouri, sunt una dintre cele mai bune optiuni.

Articole relevante

Lasa un comentariu