Cum măreşti durata de viaţă a unei anvelope?

Autor: Revista Caminul

Fie că este vorba despre anvelope de vară sau de iarnă de a cărei durata de viaţă se întreabă conducătorii auto cum o pot prelungi, important este că aceştia să cunoască câteva aspecte importante în acest sens pe care să le respecte întru totul. Conform specialiştilor, durata de viaţă a anvelopelor de iarnă poate ajunge chiar până la 10 ani, cu condiţia să nu fie folosite mai mult de 5 ani fără a fi verificate anual pentru prevenirea riscului producerii accidentelor.

Pentru că producătorii de anvelope nu oferă o garanţie concretă cu privire la durata de folosire a acestora, se poate estima o perioadă cuprinsă între 6 şi 10 ani, în funcţie de modul de stocare şi de exploatare. Acest aspect este valabil atât în cazul anvelopelor de iarnă, cât şi în cazul anvelopelor de vară.

Sfaturi pentru a maximiza durata de viaţă a unei anvelope

Conducătorii auto care ţin la siguranţa lor şi mai ales la menţinerea  anvelopelor în condiţii corespunzătoare o durată  cât mai mare de timp, fără a fi nevoiţi să îşi cumpere un set nou la fiecare câteva sezoane trebuie să ţină cont de sfaturile specialiştilor care includ:

·  stocarea anvelopelor atunci când nu sunt folosite în condiţii optime. O stocare corespunzătoare a anvelopelor de iarnă pe timp de vară şi a anvelopelor de vară pe timp de iarnă asigura o durată de viaţă îndelungată. Astfel, dacă anvelopele sunt ferite de lumină directă a soarelui, de substanţele inflamabile sau chimice, dacă nu sunt stocate una peste cealaltă sau în locuri în care există variaţii mari de temperaturi extreme, cu siguranţă durată lor de viaţă va fi îndelungată;

·  adoptarea unui stil de condus preventiv poate prelungi durata de viaţă a anvelopelor. Dacă nu sunt frânari bruşte, accelerări şi dacă nu se conduce în mod agresiv, cu o viteză excesivă, anvelopele vor avea o durată de viață mult mai mare;

·  permutarea anvelopelor între axe. Este important ca anvelopele să fie mutate între axe, atât pe faţă cât şi pe spate după o perioadă de rulaj a acestora. Mutarea este necesară şi recomandată pentru o uzură uniformă pe suprafaţa de rulare, evitandu-se astfel cazurile în care se uzează mai mult pe o latură. Acest aspect este valabil atât pentru anvelopele de vară, cât şi pentru cele de iarnă;

·  respectarea indicilor şi a presiunii este un alt criteriu important de respectat în ceea ce priveşte prelungirea duratei de viaţă a anvelopelor. Producătorii auto vor recomanda o anumită presiune pentru anvelope, în funcţie de numărul de pasageri şi de bagaje. Este foarte important ca aceasta recomandare să fie respectată pentru  că uzura să fie uniforma. Dacă nu sunt respectaţi indicii de viteză şi de greutate, va exista riscul unei uzuri premature sau a unei explozii ori a unei defecţiuni precum exfolierea talonului anvelopei sau apariţia unor gâlme pe suprafaţa acestora.

Cert este că proprietarii autoturismelor şi conducătorii auto trebuie să respecte toate aceste recomandări pentru a nu se confruntă cu uzura prematură a anvelopelor sau chiar cu accidentele în trafic. Nu în ultimul rând, anvelopele trebuie verificate pentru a observa alinieri greşite, o presiune incorectă şi pentru a evita eventualele probleme ce pot să apară.

Articole relevante