Cum recunosti anxietatea? Cat de periculoasa este aceasta afectiune daca nu este tratata la timp?

Autor: Revista Caminul

Ritmul alert de lucru si de viata, grijile, stresul, ratele la banci, situatiile in care oamenii sunt nevoiti sa tina pasul cu cheltuielile, cu cerintele celor din jur, care par uneori imposibile, ii determina pe multi sa se simta permanent nelinistiti, anxiosi, sa nu fie in regula pe plan psihic.

Anxietatea este una dintre principalele afectiuni psihice cu care se confrunta oameni de toate varstele si din toate categoriile sociale. Practic, statisticile arata ca unul din trei adulti sufera de anxietate, iar un numar foarte mare nici macar nu stie acest lucru. Anxietatea nu trebuie lasata nediagnosticata, ci trebuie identificata si tratata din timp, la o clinica de psihoterapie Bucuresti, astfel incat consecintele sa nu fie grave, iar depresia sa nu se instaleze intr-un mod foarte agresiv.

Ce este anxietatea?

Anxietatea este un cumul de simptome fizice foarte neplacute, intense si ingrijoratoare, care sunt insotite de o stare permanenta de neliniste, ce poate ajunge pana la panica. Unii oameni sufera de anxietate permanenta, altii au doar atacuri de panica legate de un obiect, o insecta, un animal, o locatie sau o situatie anume. Tulburarile de panica si de anxietate trebuie din timp diagnosticate, deoarece, in caz contrar, se poate ajunge la consecinte mult mai grave, care presupun instalarea depresiei, pana la tentativele de suicid.

In plus, pacientii care sufera de anxietate nu se simt bine nici in plan psihic, nici fizic si au tot felul de simptome neplacute – de aceea trebuie sa trateze si sa tina in frau anxietatea, pentru ca aceste neplaceri sa dispara si sa nu le mai afecteze calitatea vietii. Uneori persoanele anxioase ajung sa nu mai poata sta singure, sa nu isi mai doreasca sa iasa din casa sau sa plece la munca.

Persoanele care sufera de anxietate nu se pot concentra asupra a ceea ce au de facut, au o permanenta stare de iritabilitate, au tensiune musculara, palpitatii, dureri in piept, furnicaturi in membre si alte simptome extrem de ingrijoratoare, pana la tulburari de somn, diaree, crampe abdominale, ganduri obsesive care nu le dau pace si lista poate continua.

Cauzele anxietatii sunt multiple, de la cauze genetice si istoricul afectiunilor psihice in familie, pana la personalitatea anxioasa a indivizilor – in general, acestia sunt foarte timizi, inhibati sau manipulativi -, precum si evenimentele stresante din viata lor, un job foarte tensionat, care presupune lucrul sub presiune, cu deadline-uri si termene limita greu de respectat.

Problemele fizice de sanatate pot contribui la declansarea starilor anxioase, cele mai comune fiind astmul, bolile de inima si diabetul. Si consumul de droguri sau tulburarile emotionale sunt aspecte care trebuie avute in vedere ca factori declansatori ai anxietatii.

Dezvoltarea psihologica si starea psihica de bine depinde nu numai de puterea de a accepta provocarile vietii, ci si de ajutorul unui specialist. Clinica Hope din Bucuresti ofera servicii de consiliere, diagnosticare si tratament pentru copii, adolescenti si adulti, servicii de psihiatrie si psihoterapie, care ii ajuta pe pacienti sa isi gaseasca echilibrul, de la primele simptome ale bolii si pana la cele mai avansate stadii.

Articole relevante