Dormitorul copilului este spațiul său personal, un loc destinat jocului, experimentelor școlare, învățării, socializării cu prietenii, relaxării și odihnei și de aceea este important ca mobila să fie adaptată cerințelor și nevoilor sale.
Iată cele mai importante recomandări pentru alegerea mobilei de dormitor pentru copii în funcție de vârstă acestora.
Camera bebelușului și a copilului mic
Bebelușii și copiii mici (până în 3-4 ani) au cerințe specifice, diferite de cele ale copiilor mai mari.
În camera bebelușului, pătuțul, masa de înfășat și un fotoliu pentru alăptat sunt esențiale.
În cazul copilului mic, mobila trebuie să fie proporțională cu vârsta lui, astfel încât atunci când începe să meargă, să se poată ține de ea. Un dulap pentru depozitarea hăinuțelor și o noptieră, o măsuță și scaune asortate, de preferință în culori vesele, sunt de asemenea piese de mobilier binevenite în această încăpere. E recomandat să alegi din ofertele de mobilă pentru dormitor elemente cu suprafețe moi, fabricate din materiale potrivite pentru copii și care au colțuri rotunjite pentru a evita accidentele.
Fie că achiziționezi un set de mobilă pentru dormitor sau mergi pe varianta selectării individuale a pieselor de mobilier, în această etapă de viață a copilului tău siguranța trebuie să fie pe primul loc. De aceea îți recomandăm să ancorezi noptierele și comoda cu sisteme de prindere și fixare rezistente.
Pătuțul este cea mai importantă piesă de mobilier din această cameră. Pentru bebeluși este recomandat un pătuț cu o saltea mai tare, care să permită susținerea corectă a coloanei vertebrale. În plus, pătuțul trebuie să poată fi reglat pe înălțime, odată cu creșterea bebelușului.
Atât pentru bebeluși, cât și pentru copiii mici, paturile sunt disponibile în materiale diverse, de la PAL și lemn masiv (nuc, stejar, brad) și până la material textil.
Salteaua este la fel de importantă ca patul. Saltelele recomandate sunt cele hipoalergenice și cele confecționate din materiale care țin la distanță acarienii. Ele trebuie să fie confortabile pentru a asigura copilului un somn odihinitor pentru o creștere armonioasă.
Domitorul copilului de grădiniță
În această etapă a vieții, dormitorul este în principal locul unde cel mic se joacă și doarme. Un pat în formă de mașină ori de castel, cu dimensiuni de circa 140 x 70 cm, poate transforma somnul în momentul preferat al zilei.
O măsuță sau un birou, adaptate la vârsta și înălțimea celui mic, alături de 1-2 scăunele, asigură copilului spațiul în care poate colora, tăia, decupa, lipi nestingherit.
Șifonierul, în special cel mixt cu rafturi și sertare, asigură păstrarea în ordine a hăinuțelor, încălțămintei și accesoriilor, alături chiar de proiectele celui mic. Pentru stimularea creativității, dormitorul poate fi prevăzut și cu un cort, un castel ori alt element în care cel mic poate inventa cele mai frumoase povești. Cuferele din lemn sunt perfecte pentru a găzdui jucăriile, ajutându-te astfel să păstrezi dormitorul ordonat.
Camera școlarului
În această etapă, în camera școlarului trebuie să își facă apariția un birou și un scaun de birou pentru studiu și pregătirea temelor. Este important ca acestea să fie cât mai ergonomice posibil și prevăzute cu reglaje pe înălțime.
Un birou echipat cu sertare face mai ușoară depozitarea rechizitelor școlare, iar o bibliotecă cu rafturi devine o necesitate. Dacă pe birou va fi amplasat și un desktop, atunci suprafața de lucru trebuie să fie suficient de încăpătoare.
Poți găsi, în oferta de mobilă pentru dormitor a comercianților și mobila mulți-funcțională, cum ar fi paturi care pot fi folosite și ca birouri. La această vârstă, patul poate avea forma personajului preferat al copilului, însoțit de o saltea în care cel mic să încapă până la 12 ani.
Dormitorul adolescentului
Camera adolescentului va arăta cu siguranță diferit față de etapele anterioare de vârstă. Șifonierul sau dulapul trebuie să fie mai încăpător și eventual prevăzut cu oglinzi pe uși, pentru economisirea spațiului poți alege o banchetă unde să își depoziteze diferite obiecte personale, iar o comodă poate fi folosită ca suprafață pentru obiectele de îngrijire personală. În afara biroului de lucru, care trebuie să fie generos, dacă spațiul o permite este potrivită și amplasarea unei mese pliabile pentru vizitele prietenilor.
Cel mai important aspect este să îți implici adolescentul în deciziile pe care le iei cu privire la decorarea și alegerea mobilei pentru dormitor pentru că în această etapă a vieții el sau ea își croiesc drumul spre independență.