Odata cu dezvoltarea tehnologiei camerelor fara oglinda, diferenta dintre dispozitivele de fotografiere si camerele video a devenit si mai neclara. Astazi, exista o multime de camere foto/video fara oglinda disponibile care pot filma imagini comparabile cu standardul instrumentelor video profesionale, dar la o fractiune din cost. De aceea, este important sa fie cunoscute toate detaliile atunci cand sunt cumparate camere video profesionale.
Ce rezolutie trebuie sa aiba o camera video?
Cea mai citata specificatie video pe care utilizatorii o vor vedea pentru o camera este rezolutia de iesire, de obicei 1080p/Full HD, 4K sau chiar 8K, pe cele mai recente camere. Cele mai recente televizoare pot afisa 1080p/Full HD, iar capacitatea de a afisa videoclipuri 4K, care are o rezolutie de doua ori mai mare, devine din ce in ce mai comuna.
Filmarea imaginilor 4K ofera o oarecare flexibilitate in timpul procesului de editare, chiar daca rezultatul final va fi de 1080, dar fisierele tind sa fie mult mai mari, ceea ce necesita mai mult spatiu de stocare si un calculator mai puternic pentru editare.
Acelasi lucru este valabil intr-o masura si mai mare cu captura 8K: ofera o oarecare flexibilitate creativa (in ceea ce priveste decuparea sau stabilizarea inregistrarii) daca este redat un videoclip 4K, dar cerintele de stocare si procesare sunt mai mari.
Acestea sunt cele mai frecvente rezolutii utilizate in video: Full HD (inalta definitie), numit si „1080” are 1920 x 1080 pixeli; 4K se poate referi la DCI (4096 x 2160 pixeli) sau UHD (3840 x 2160 pixeli); 8K are si versiuni DCI si UHD, care dubleaza rezolutia in fiecare dimensiune la 8192 x 4320 pixeli si respectiv 7680 x 4320 pixeli.
O consideratie importanta, dincolo de rezolutia de iesire citata, este modul in de capturata a filmarii: cele mai bune camere capteaza rezolutie mai mare de 4K si o reduc pentru a oferi o iesire 4K foarte detaliata, dar alte modele trebuie sa esantioneze, ceea ce ofera un rezultat mai putin detaliat, care este mai predispus la erori.
In cele din urma, unele camere trebuie sa decupeze si sa foloseasca o zona mica a senzorului, ceea ce scade calitatea (mai ales in conditii de iluminare scazuta) si inseamna ca filmarile sunt marite mai mult decat in modul foto al camerei, ceea ce ingreuneaza obtinerea unei vederi cu unghi larg. Acesta este un detaliu pe care majoritatea producatorilor nu il publica, asa ca se recomanda citirea recenziilor.