Evenimentele neprevazute cer o rezolvare care, de obicei, necesita multi bani. Din aceasta categorie pot face parte cazurile medicale, defectiunile unor bunuri cu valoare mare, dar si multe alte situatii care nu pot fi anticipate si care au nevoie de o solutie ce nu suporta amanare.
Din fericire, exista alternative pentru a face rost de bani rapid si usor, avand in vedere ca accesarea unui credit bancar poate dura cateva zile, iar solutia o reprezinta amanetul, unde pot fi duse diverse bunuri, unele de foarte mare valoare, cum ar fi diamantele, altele mai putin costisitoare (electrocasnice, de exemplu).
Evaluarea diamantelor se face printr-o expertiza amanuntita
Pentru amanet diamante, este important de stiut ca aceste pietre pretioase beneficiaza de criterii si conditii speciale de evaluare, indiferent ca sunt incastrate in bijuterii sau ca sunt de sine statatoare. Expertiza care se realizeaza in amanet ia in calcul mai multe aspecte, cunoscute la nivel international drept „cei 4 C”:
- Carate – greutatea in carate;
- Color – culoare;
- Clarity – claritate;
- Cut – taietura
Acest sistem a fost stabilit de Institutul American de Pietre Pretioase in anii `50, fiind acceptat de gemologi, dar si de oamenii de afaceri.
- Greutatea unui diamant
Acest criteriu defineste marimea unui diamant. Caratul este o unitate de masura internationala pentru diamante, fiind egal cu 0,20 de grame. In Romania, aceasta unitate de masura a fost adoptata in 1911, la 11 ani dupa ce a fost standardizata la nivel international.
In functie de politica interna a fiecarui amanet, se pot achizitiona diamante de anumite dimensiuni sau de orice greutate.
- Culoarea da si ea valoare unui diamant
In functie de acest criteriu, diamantele sunt impartite in doua tipuri: colorless si fancy. Cele mai populare si mai folosite sunt cele incolore, care pornesc de la nuante mai putin colorate, pana la unele mai inchise. Cele mai scumpe sunt cele de categorie D (cu cel mai ridicat grad de culoare). Iata scala culorilor:
- D – cel mai ridicat grad de culoare;
- E-F – aproape incolor +;
- G – aproape incolor;
- H – alb;
- I-J – incolor cu tenta de culoare;
- K – galben pal;
- M, N-O, P, S-Z – colorate
Diamantele Fancy au culori unice si sunt foarte rare, unele dintre acestea avand culori rosii sau violet. Ele nu se incadreaza in scala standardizata anterioara, ci sunt: Hope, (diamante albastre), Incomparable (diamante galben portocalii), Hancock (diamante rosii), Dresden (diamante verzi) sau diamante roz.
- Claritatea
Aceasta caracteristica arata care este gradul de impuritati dintr-un diamant. Evaluatorul studiaza claritatea cu ochiul liber si cu ajutorul unei lupe. Sunt cateva standarde de claritate, iar valoarea cea mai mare o au diamantele care au cea mai buna claritate.
- Taietura
Taietura ii confera stralucire diamantului. Pentru slefuirea diamantelor se folosesc anumite instrumente, care au rolul de a le transforma dintr-unele brute, in unele care reflecta si refracta lumina in felul lor unic si spectaculos.
Specialistii de la o casa de amanet verifica si acest aspect, al taieturii diamantului, atunci cand il evalueaza, astfel incat sa ofere un pret onest.
In concluzie, diamantele pot fi duse la amanet, pentru a primi in schimbul lor o suma mare de bani. Expertii de aici le evalueaza, in functie de cele 4 criterii cunoscute la nivel international, si ofera clientului banii pe loc, pentru a-i folosi dupa bunul plac.