Cumparatorii gasesc pompe pentru puturi pe site-ul regalfermierul

Autor: Revista Caminul

Daca va bazati pe o fantana pentru apa, este esential sa o echipati cu pompa potrivita pentru a face apa sa curga in timpul orelor de varf. In acest ghid al pompei de puturi, va vom familiariza cu modul in care functioneaza o pompa de put, diferitele tipuri disponibile si cum sa alegeti cea mai buna pompa pentru nevoile voastre.

In zonele urbane si suburbane, majoritatea oamenilor au acces practic constant la apa potabila si curata. Cu toate acestea, in zonele mai rurale, milioane de case se bazeaza pe puturi pentru alimentarea cu apa. O pompa de put este un echipament electromecanic care se instaleaza dupa forarea sau saparea unui put. Scopul sau este de a pompa apa din fantana in casa voastra. Un motor electric antreneaza un rotor sau o pompa centrifuga, care impinge apa din put printr-un jet sau o teava. Produsele magazinului regalfermierul.ro raman o alegere buna pentru agricultori si pentru cei care au gradinaritul ca pasiune principala. Pe acest magazin online clientii pot gasi cele mai bune pompe pentru puturi

Acestea vin intr-o gama larga de dimensiuni, iar cea mai buna dimensiune pentru casa voastra depinde de trei factori principali:

-Dimensiunea proprietatii;

-Cata apa foloseste gospodaria;

-Cate corpuri sanitare ai in casa.

Pompa putului impinge apa din putul tau intr-un rezervor de stocare, care o va stoca pana cand vei avea nevoie de ea. Cand motorul este in functiune, va atrage apa in pompa, care apoi o impinge la suprafata intr-un rezervor sub presiune.

Pomparea apei in acest rezervor sub presiune va face ca presiunea aerului din rezervor sa creasca pana cand atinge un anumit nivel prestabilit, variind de la 40 la 60 psi. Cand deschideti un robinet in casa voastra, forta scaderii presiunii aerului din rezervor impinge apa prin instalatiile sanitare. Odata ce presiunea aerului scade la aproximativ 40 psi, aceasta va porni pompa din nou, iar pompa va incepe imediat sa aduca mai multa apa in rezervorul de stocare.

O pompa centrifuga roteste un ventilator intern pentru a crea aspiratie. Spre deosebire de alte pompe de put, pompele centrifuge stau intr-o carcasa mecanica langa put in loc sa fie in interiorul acesteia, ceea ce face intretinerea mai putin complicata.

Un potential dezavantaj al pompelor centrifuge este ca aspiratia lor nu este suficient de puternica pentru a fi utilizate in puturi adanci. Pompele centrifuge sunt doar o optiune viabila daca putul vostru este mai putin adanc de 25 de metri. Pompa de put centrifuga tinde sa fie cel mai accesibil tip.

Pompa submersibila este probabil cel mai raspandit tip, in parte datorita flexibilitatii pe care o ofera. Aceste pompe sunt practice pentru aproape orice fantana, indiferent cat de mica sau adanca este.

Dupa cum sugereaza si numele, pompele submersibile sunt sub apa, adanc in interiorul putului. Aceste pompe sunt etanse, dureaza mult timp si rareori necesita reparatii. Cu toate acestea, reparatiile implica tragerea pompei din put si pana la suprafata. Un tehnician calificat pentru repararea pompei de sonda poate indeplini aceasta sarcina, dar forta de munca implicata va creste de obicei costurile de reparatie.

Unele caracteristici ale pompelor submersibile includ:

Nu vor functiona decat daca sunt in intregime sub apa.

Motorul alimenteaza rotoarele care imping apa in sus pe teava.

Pornirea comutatorului de presiune face ca rotoarele sa se roteasca, ceea ce va impinge apa in sus intr-un rezervor situat la suprafata.

Aceste pompe sofisticate ofera cea mai mare putere si pot furniza mai multa apa, mai rapid decat alte tipuri de pompe. Similar cu omologii lor submersibili, pompele cu jet functioneaza in puturi la toate adancimile.

Instalarea pompei cu jet va depinde daca este „single-drop” sau „double drop”. Modelele cu o singura picatura, care sunt cele mai potrivite pentru fantanile de mica adancime, sunt in interior, fie in casa dumneavoastra, fie intr-o anexa. Modelele cu picatura dubla, care sunt cele mai potrivite pentru puturi adanci, necesita o instalare separata. Desi ansamblul jetului este in put, motorul trebuie sa ramana deasupra solului.

In timp ce costurile initiale pentru pompele submersibile sunt adesea mai mari, costurile lor de intretinere in general mai mici le fac o investitie pe termen lung mai ieftina.

Unele caracteristici definitorii ale pompelor cu jet sunt:

-Procesul pompei cu jet se bazeaza pe apa pentru a functiona.

-Ele creeaza presiune prin rotoare.

-Rotoarele deplaseaza apa, numita si apa de antrenare, printr-un mic orificiu montat in carcasa situata in fata rotorului. Procedand astfel, viteza apei creste.

-Cand apa paraseste jetul, un vid va aspira mai multa apa din fantana. 

Aceasta apa se va combina cu apa de antrenare si se va descarca in casa ta la presiuni mari.

Cea mai buna pompa pentru puturi de adancime

Daca aveti o fantana de mica adancime, va recomandam pompa cu jet cu o singura picatura. Aceste pompe sunt dotate cu supape de retinere unidirectionale, care servesc pentru a mentine pompele amorsate. Pompa cu jet cu o singura picatura este supraterana si atrage apa printr-o conducta de admisie. Datorita simplitatii relative a mecanicii lor, in general nu necesita la fel de multa intretinere ca majoritatea celorlalte tipuri.

O pompa cu jet, cea mai populara optiune pentru un put de mica adancime, se afla deasupra putului si aspira apa. Distanta la care poate aspira apa depinde de presiunea aerului. In timp ce presiunea aerului se modifica odata cu inaltimea, pompele cu jet, in general, nu sunt ideale pentru puturi cu o adancime mai mare de 25 de metri.

O pompa cu jet genereaza presiune prin rotorul sau, care impinge apa de antrenare printr-un orificiu mic sau un jet din interiorul carcasei situat in fata rotorului. Constrictia jetului creste viteza apei in miscare.

Pe masura ce apa iese din jet, un vid va aspira apoi mai multa apa din fantana dumneavoastra. 

Articole relevante

Lasa un comentariu