Bursele exista de aproximativ 500 de ani. Prima bursa a aparut in 1531 ca o bursa futures pe marfuri in Anvers. In Germania, prima bursa de valori a fost fondata la Augsburg. Anvers si Augsburg nu mai joaca niciun rol de centre comerciale pentru bunuri sau actiuni. Dar bursele sunt inca locurile cheie pentru investitiile de capital.
Ele concentreaza tranzactionarea cu valori mobiliare intr-un singur loc sau intr-un singur sistem informatic. Daca doresti sa urmaresti acest lucru, ai nevoie de informatii – despre indici, clase individuale de active, piete, ultimele modificari, varfuri si flops, rate ale dobanzii si relatii valutare, pe care le poti obtine la un curs investitii oferit de Vestor. Vestor ofera investitorilor si traderilor o imagine de ansamblu asupra pietei si raspunde la cele mai importante intrebari despre bursa si piete.
Ce burse de investitii exista?
Exista 4 tipuri de burse. Cea mai veche este bursa de marfuri, unde se comercializeaza produse agricole si materii prime. Actiunile si obligatiunile isi schimba proprietarii la bursa. Monedele straine sunt tranzactionate la schimb valutar, iar bursele futures se ocupa de futures si derivate pe marfuri.
Pana acum cateva decenii, tranzactionarea se desfasura exclusiv intr-o cladire de bursa. De obicei, exista o zona mare de tranzactionare unde participantii de pe piata se adunau pentru a incepe tranzactionarea. Brokerii insa au combinat cererea si oferta. Astazi, tranzactionarea si investitiile pe computere a eliminat in mare parte bursele fizice.
Ce spun analizele de sentiment pentru bursa si piete?
Psihologia joaca un rol pe piata de capital, care nu trebuie subestimata pentru imaginea de ansamblu a pietei. Asa-numitii indici de sentiment surprind starea de spirit si asteptarile investitorilor institutionali si privati.
Preturile in minus reflecta pesimismul, iar preturile peste zero indica optimism. Unii investitori interpreteaza cresterea valorilor sentimentului, ca un semnal de avertizare ca o multime de capital a fost deja investit intr-o faza de boom, ca preturile bursiere sunt mai degraba supraevaluate din cauza cererii mari si ca, prin urmare, exista putin potential pentru cresterea ulterioara a preturilor.
In schimb, o investitie pe termen lung poate fi utila, mai ales in perioadele de asteptari economice scazute, cand multi participanti la piata vand actiuni si preturile sunt scazute din cauza ofertei mari. Cu toate acestea, exista intotdeauna un risc de pierdere totala. Pentru a afla tainele bursei de investitii, ai nevoie de un curs investitii de la Vestor.