Fiecare proiect gata creat necesita adaptare. Aceasta este o procedura obligatorie fara de care este imposibil sa incepi construirea unei case. Adaptarea consta in adaptarea proiectului la conditiile locale. In acelasi timp, este momentul potrivit pentru a introduce schimbari.
Un arhitect care pregateste un proiect finalizat nu cunoaste conditiile in care va fi implementat. El nu stie care sunt prevederile planului local de dezvoltare spatiala si daca conditiile solului i se vor aplica. Deci creeaza o propunere universala. Investitorul este cel care ar trebui sa verifice prevederile cuprinse in planul local (sau conditiile de dezvoltare) inainte de a achizitiona proiectul si sa le ia in considerare, precum si alte conditii legate de amplasarea parcelei, la selectarea proiectului.
Sarcina arhitectului de adaptare este de a analiza proiectarea in acest sens. In acest scop, arhitectul trebuie, printre altele, sa recalculeze toate detaliile structurale ale cladirii. Ca urmare, se poate dovedi, de exemplu, ca, din cauza conditiilor de pe teren, casa va necesita un alt tip de fundatie.
Arhitectul care se adapteaza atrage casa intr-un teren specific. Procedand astfel, ia in considerare, printre altele amplasarea in raport cu infrastructura existenta si planificata si parcelele adiacente . Arhitectul care efectueaza adaptarea ar trebui sa se asigure, de asemenea, ca toate aranjamentele si opiniile necesare sunt incluse in proiectare.
Cine poate face adaptarea?
Cu proiectul gata, ar trebui sa mergi la un birou de proiectare constructii. Adaptarea poate fi facuta de un arhitect cu calificarile corespunzatoare. Cel mai bine este daca este un specialist local. Intr-o astfel de situatie, consultarea se va dovedi mai convenabila pentru investitor. Mai mult, arhitectul local ar trebui sa fie mai familiarizat cu conditiile locale legate de locatia parcelei.
Cu toate acestea, selectarea unui arhitect local nu este o cerinta absoluta. Adaptarea poate fi efectuata si de un arhitect situat pe cealalta parte a tarii, cu conditia sa primeasca toate documentele necesare. Ce ar trebui prezentat arhitectului, in afara de proiectul finalizat? Ar trebui sa primeasca un extras din planul local (sau o decizie privind conditiile de dezvoltare), o harta actualizata in scopuri de proiectare, un extras din registrul funciar, cercetari geologice, precum si confirmarea accesului parcelei la un drum public si conditiile de conectare la retelele de gaz, energie electrica, apa si canalizare. Daca se vor face modificari proiectului, documentele trebuie sa fie insotite de acordul autorului de a le introduce.
Sarcinile arhitectului
Dupa cum s-a spus deja – adaptarea este o procedura obligatorie pentru toate proiectele de case finalizate. Prin urmare, arhitectul trebuie sa indeplineasca intotdeauna anumite sarcini, indiferent de ce proiect i-a fost livrat si in ce locatie se afla parcela.
In primul rand, arhitectul trebuie sa verifice conformitatea proiectului cu prevederile cuprinse in planul local (sau in decizia privind conditiile de dezvoltare). Daca se dovedeste ca proiectarea intr-unul dintre puncte nu indeplineste cerintele legislatiei locale, arhitectul trebuie sa o adapteze in consecinta. Sarcinile arhitectului de adaptare includ, de asemenea, verificarea structurii cladirii in ceea ce priveste adaptarea acesteia la conditiile climatice locale si la sarcinile normative. De asemenea, el trebuie sa verifice bazele si, daca este necesar, sa le adapteze conditiilor solului si apei locale .
In timpul adaptarii, arhitectul planifica si imprejurimile casei. In acest scop, el pregateste un proiect de dezvoltare a terenurilor. Pe harta parcelei, el deseneaza planul casei si planifica toate elementele necesare; intrarea in parcela, un loc pentru un cos de gunoi, fosa septica sau statie de epurare, parcarile pentru masini, precum si zone verzi. Sarcina arhitectului este, de asemenea, de a determina aria de influenta a casei. In acest scop, trebuie sa stabileasca daca obiectul, cu dimensiunile si locatia sa, va afecta proprietatile invecinate.