De ce să investești într-o yală smart?

Autor: Revista Caminul

Față de o yală clasică, care doar protejează casa împotriva intrușilor, yalele smart fac ceva mai mult de atât. Nu doar că oferă siguranță, ci îți permit să le încui / descui chiar și de la distanță, prin intermediul unei aplicații mobile, dar și să monitorizezi activitatea. Astfel, nu trebuie să îți mai faci griji în privința cheilor sau că ai uitat ușa descuiată când ai plecat de acasă.

De altfel, sunt potrivite și pentru mediul de afaceri, ceea ce înseamnă că poți alege yale smart Interlock pentru ușile de la birou, pentru camerele de la hotel și nu numai.

De ce să alegi o yală înteligentă?

Dacă ești indecis asupra instalării unor yale smart, atunci ar fi bine să fii la curent cu cele mai uimitoare beneficii ale acestora:

  • Poți securiza locuința de la distanță;
  • Ai posibilitatea să monitorizezi intrările și ieșirile;
  • Sunt ușor de instalat;
  • Au un design plăcut, elegant și pot fi incluse în orice decor;
  • Sunt greu de manipulat de către persoanele neautorizate;
  • Îți oferă un grad de siguranță și mai multă liniște interioară.

Cum alegi o yală smart?

Când te decizi să achiziționezi o yală inteligentă pentru protejarea locuinței, trebuie să ai în vedere mai multe aspecte. În primul rând, e necesar să știi că există mai multe tipuri de yale inteligente. Poți opta pentru o yală cu cifru, cu conectivitate wireless ori Bluetooth, cu amprentă sau cu cheie smart.

Pe scurt, yalele cu cifru dispun de un panou în care trebuie introdus codul de acces, cele wireless se conectează printr-o telecomandă sau orice fel de conexiune Wi-Fi, pentru cele cu amprentă trebuie scanate în prealabil amprentele care permit accesul, iar cele cu cheie smart sunt asemănătoare cu yalele convenționale, fiindcă trebuie să porți cu tine mereu încuietoarea inteligentă.

Sunt și yale cu deschidere combinată. Dacă optezi pentru yale smart Interlok de la Fernand deschiderea ușilor este posibilă prin mai multe modalități: cod cu combinație de la 4 până la 8 cifre, amprentă, WiFi, Bluetooth și deschidere cilindrică, care presupune o deschidere mecanică în caz de urgență.

Un alt aspect de care să ți cont în alegerea yalei inteligente constă în tipul de conectivitate. Ai posibilitatea de a alege între o yală smart cu conexiune Wi-Fi, cu conexiune Bluetooth sau Z-Wave. Pentru yala cu conexiune Wi-Fi ai nevoie de un router și de un hub inteligent. Principiul de funcționare al yalelor cu Bluetooth este asemănător, cu excepția faptului că nu mai e nevoie de un hub special.

Conectivitatea Z-Wave nu se conectează direct la o aplicație telefonică, ci folosește un hub compatibil pentru a comunica cu alt dispozitiv inteligent.

Compatibilitatea cu ușa este un alt detaliu important. Unele yale sunt compatibile doar cu ușile pentru interior sau exterior, în vreme ce altele sunt potrivite pentru a fi montate pe toate tipurile de uși.

Ce probleme pot să apară cu o yală smart?

Deși siguranța oferită de yalele inteligente este superioară, nu sunt de neglijat nici problemele care pot să apară. În funcție de tipul yalei inteligente poți întâmpina diferite dificultăți. Spre exemplu, o defecțiune la senzorul de amprentă îți poate bloca accesul în locuință. La fel se poate întâmpla și în cazul lipsei de conexiune Wi-Fi.

De asemenea, dacă pierzi cheia smart vei fi nevoit să apelezi la alte soluții pentru a avea acces în locuință, iar amprenta nu poate fi resetată precum parola de acces de la un telefon. Pentru a evita astfel de neplăceri, ar fi bine să alegi o yală cu opțiuni multiple de deschidere sau una care îți permite să o deschizi și mecanic în caz de urgență.

Articole relevante