Lectia spaniola de ceramica trece prin Valencia

Autor: Revista Caminul

Traditia si inovatia isi dau intalnire in Valencia, cel de-al treilea oras ca marime al Spaniei, dupa Madrid si Barcelona, in care avangarda noului mileniu, sustinuta de arhitectura cladirilor semnate de Santiago Calatrava, reprezinta ecoul peste timp al maretelor palate maure.

Beneficiind si de modernul centru expozitional Feria Valencia care, prin arhitectura sa deosebita, se incadreaza perfect in decor, de-a lungul timpului, Valencia si-a castigat dreptul de a fi gazda unuia dintre cele mai importante targuri internationale dedicate materialelor ceramice: Cevisama, organizat in fiecare an la inceputul primaverii, mai exact la sfarsitul lunii februarie. Aici isi da intalnire un numar impresionant de specialisti ai domeniului, ce-si disputa intaietatea in materie de trenduri si moda designului de interior. De fapt, Spania si Italia sunt de departe cei mai importanti jucatori pe aceasta piata, cealalta manifestare de acelasi gen, Cersaie, de la Bologna, dand replica targului de la Valencia, toamna. De altfel, alegerea nu a fost intamplatoare, avand in vedere ca ceramica reprezinta un veritabil stil de viata in aceasta zona, iar regiunea Valenciei, in special datorita pamantului special (argila rosiatica), concentreaza un numar impresionant de fabrici si ateliere care produc placi ceramice de diferite modele si dimensiuni.

De la cea traditionala pana la obiectele de inspiratie maura, pentru calatorul insetat de cultura si informatii, Palatul Marchizului Dos Aguas poate da raspunsuri la toate intrebarile. Desi timpul si-a lasat amprenta asupra cladirii in stil roccoco, situata pe Calle del Poeta Querol, nr. 2, totusi etapele succesive de restaurare au adus la lumina splendoarea de odinioara a palatului. In interior pot fi admirate piese rare de ceramica medievala, din patrimoniul international, nenumarate exemple ale talentului mesterilor faiantari din Spania sau din zona Valenciei. Initial, muzeul a pornit cu o bogata colectie donata de familia lui Manuel Gonzales Marti si de sotia acestuia, Dona Amelia.

Tot in muzeu, intr-una dintre sali, este reconstruita, cu rol educativ si constientizator, o bucatarie traditionala valenciana, cu un intreg arsenal de obiecte din diverse materiale, strabunicii unui veritabil atelier de arta culinara actual. Interesant de urmarit aici atat cuptorul unde se ardea argila, cat si numeroasele utilizari ale materialului ceramic, de la tigla pana la vesela sau obiecte decorative, teracota etc.

Piesele de mobilier, covoarele, sticlaria, tablourile, sculpturile, argintaria sau obiectele de decor expuse in muzeu evoca maretia si grandoarea vietii familiilor nobile de altadata. Pentru un specialist in design, acestea reprezinta surse de inspiratie – de pilda, paleta cromatica puternica, axata pe rosu aprins, trimite cu gandul la sangeroasele coride, dar si la misterul vinurilor renumite din zona.

Amatorii de arta moderna trebuie sa stie ca tot in acest muzeu se gasesc si cateva piese din ceramica semnate de Pablo Picasso.

Si cum ceramica inseamna magia focului asupra pamantului si apei, genialul arhitect Santiago Calatrava si nenumaratele inundatii care au afectat Valencia au reprezentat premisele unei adevarate opere de arta in mijlocul naturii. Asa s-a nascut renumitul Oras al Artelor si Stiintei, un ansamblu arhitectonic modernist de proportii impresionante, din metal, sticla si beton, in albia secata a raului Turia, al carui curs a fost deviat incepand cu anul 1957. Astfel, traditia, istoria bogata si misterioasa a acestor locuri sunt continuate in contemporan de stiinta, tehnica si inovatie.

Articole relevante