PATRU aspecte la care să fii atent, dacă vrei să crești pui de găină în gospodăria ta

Autor: Revista Caminul

Deținerea unei gospodării implică foarte multă responsabilitate. Nu doar că trebuie să îngrijești corect fructele sau legumele pe care le cultivi, ci trebuie să ai o atenție sporită și la animale. Dacă ai de gând să îți mărești gospodăria și vrei să crești pui, atunci există câteva aspecte peste care nu trebuie să treci cu vederea.

Iată de ce trebuie să ții cont, atunci când crești pui în gospodărie: 

  • În primul rând, trebuie să ai în vedere spațiul în care vor sta puii. Este esențial ca aceștia să aibă un loc special în care să se dezvolte corect. Adăpostul acestora trebuie să fie mereu curat și dezinfectat, pentru că, spre deosebire de păsările adulte, nu au imunitatea formată. Odată ce ai pus la punct acest adăpost, poți trece la pasul următor, și anume achiziționarea lor. De exemplu, poți opta pentru pui de o zi de la Rodnic, care sunt vaccinați conform standardelor și care provin din fermele de reproducție. Există două categorii de pui de o zi, și anume Hubbard și Ross.
  • În al doilea rând, odată ce puii au ajuns în gospodăria ta, trebuie să oferi o atenție sporită condițiilor în care vor crește și hranei. Pentru că sunt pui de o zi, trebuie să te asiguri că vor avea un spațiu dedicat, separat de cel al altor păsări. Nu trebuie să existe curenți de aer în adăpost. Mai mult decât atât, hrana trebuie să fie echilibrată și să conțină vitamine, calciu, iar apa să fie lipsită de bacterii (utilizarea acidifianților). De asemenea, în primele două săptămâni, puii trebuie să crească într-un mediu în care temperatura este la un prag minim de 29-30 de grade Celsius. De aceea, se utilizează lămpi cu infraroșu pentru a se asigura temperatura necesară.
  • Atunci când crești pui de găină, trebuie să te asiguri că, în primele două săptămâni, vor avea parte de lumină 23 de ore pe zi. Apoi, timpul trebuie să fie redus treptat, până când nu vor mai primi lumină pe timpul nopții. Odată ce le va crește penajul, puișorii își vor regla singuri temperatura corpului. Când acest lucru se va întâmpla, puii vor putea fi ținuți și afară. Trebuie să acorzi o atenție deosebită hidratării acestora și să reții faptul că apa lor trebuie să conțină vitamine și o soluție specială care îi va ține departe de bacterii. În principiu, bacteriile se dezvoltă cel mai rapid în perioadele călduroase. De aceea, este nevoie, periodic, ca apa lor să fie tratată.
  • Nu în ultimul rând, asigură-te că puii au parte de o dezvoltare normală și corectă, pentru a fi sănătoși. Odată ajunși la maturitate, trebuie să fie menținut, în continuare, un echilibru în mediul în care trăiesc și să le oferi hrana corespunzătoare.  

Din momentul în care eclozează și până la maturitate, puiul de găină trebuie să aibă parte de cele mai bune condiții de dezvoltare. Hrana trebuie să fie calitativă, iar gospodăria în care va crește trebuie să dispună de un spațiu suficient de mare și ferit de riscuri. Deși nu sunt extrem de pretențioși, trebuie să ai o atenție sporită asupra dezvoltării lor, pentru că nu au imunitatea formată în primele 14 zile. Odată ajunși la maturitate, vor fi rezistenți în fața bolilor. În plus, unele rase (pui Hubbard, de exemplu) vor putea produce și peste 200 de ouă anual.  

Sursă foto: Pexels.com

Articole relevante

Lasa un comentariu