Relee vs. Contactoare: diferențe cheie și aplicații specifice

Autor: Revista Caminul

Releele și contactoarele sunt două dintre cele mai importante elemente electrice care pot influența puterea fluxului de curent. Sunt utilizate în diverse aplicații și îndeplinesc, în linii mari, aceleași funcții. Însă, există și câteva diferențe semnificative în materie de capacitate, construcție și mod de acționare.  

Nu trebuie să fii un expert pentru a putea face o comparație corectă – ai nevoie doar de o documentare serioasă. Însă, mai multe despre funcționarea unor relee și contactoare modulare poți afla în rândurile de mai jos. 

Relee – ce sunt și unde se folosesc

În termeni cât mai simpli, un releu este un dispozitiv care folosește principiile electromagnetismului pentru a controla fluxul de curent într-un circuit. Transformă stimulii electrici cu valori mici în curenți mari sau invers, în funcție de aplicația unde este utilizat.  Practic, îndeplinește rolul de comutator și poate fi integrat atât la nivelul circuitelor simple, cât și al celor complexe. 

La baza releului stau două elemente principale – bobina și armătura. În momentul în care curentul electric acționează asupra bobinei se activează un câmp magnetic, care determină mișcarea armăturii sau nucleului. 

Releul are și alte caracteristici importante:

  • Facilitează izolarea corespunzătoare între circuitele de comandă și de sarcină.
  • Elimină riscul unei supratensiuni care ar putea afecta întregul panou electric. 
  • Asigură amplificarea semnalelor slabe, ceea ce le face potrivite pentru utilizări diverse. 
  • Poate face față cu brio cazurilor în care e necesară gestionarea dispozitivelor cu putere redusă.
  • Are un design fiabil, robust și ușor de utilizat, ceea ce reduce din start necesitatea cablurilor voluminoase.

Dacă te întrebi unde și cum poți folosi relee monitorizare tensiune iată câteva situații des întâlnite: 

  • Sisteme de iluminat – Releul poate fi integrat pentru a activa sau opri automat spectrul luminos în condiții specifice. 
  • Electrocasnice – Spre exemplu, dispozitivul de comutare a puterii poate fi instalat cazul aparatelor din locuință. 
  • Sisteme de alarmă – Dacă dispui de un spațiu profesional și vrei să-i sporești securitatea, un releu poate ajuta la declanșarea rapidă a sirenelor sau luminilor de avertizare. 
  • Mecanisme de siguranță – Releele pot fi folosite pentru a opri utilaje în caz de defecțiuni sau situații periculoase.
  • Componentele electronice auto – Releele sunt recomandate pentru aprinderea sau stingerea farurilor sau pentru activarea sistemului de răcire a mașinii.

Contactoare modulare – aplicații specifice 

Contactorul transformă curenții mari în curenți de putere, tocmai de aceea este recomandat cu precădere în cazul instalațiilor comerciale. 

Sunt proiectate pentru a funcționa continuu. Au la bază materiale robuste și caracteristici de siguranță integrate, precum protecție la scurtcircuit și supraîncălzire. Astfel, sunt evitate din start accidentele sau pagubele asupra întregii instalații electrice. 

La fel ca în cazul unor relee electromagnetice, contactorul folosește o bobină și o armătură. Însă, tocmai datorită faptului că se adresează lucrărilor mai ample, contactorul poate fi instalat în următoarele situații: 

  • Controlul mașinăriilor industriale – Dacă deții un business și cauți soluții de eficientizare a productivității, contactoarele reprezintă investiții valoroase. Poate porni, opri sau inversa sensul de rotație a unui motor. Sunt indicate și în cazul benzilor transportatoare sau ale pompelor electrice de capacitate mare.  
  • Funcționarea sistemelor de iluminat – Contactoarele sunt indicate mai cu seamă în industria comercială, unde e nevoie de o precizie exactă. Sunt montate pentru a facilita acțiunea corectă a luminilor stradale sau a circuitelor interioare din magazine sau supermarketuri.  
  • Sporirea sistemelor de ventilație și încălzire – Dispozitivele de amplificare a puterii unui circuit sunt recomandate și în cazul instalațiilor de încălzire electrică și de climatizare. Astfel, sunt reduse din start pierderile financiare, dar și riscurile aferente unei utilizări neconforme. 

Chiar dacă funcționează pe același principiu, contactoare și releele prezintă diferențe semnificative. 

Sporește eficiența electrică și investește doar în mecanisme care îți pot asigura un standarde înalte de productivitate și securitate!

Articole relevante