Servicii internet: ce sunt, cum functioneaza?

Autor: Revista Caminul

Serviciile de internet permit diferitelor aplicatii scrise in diferite limbaje de programare sa comunice intre ele. Afla tot ce trebuie sa stii despre aceste servicii internet: definitie, functionare, avantaje.

Aplicatiile web moderne sunt dezvoltate in diferite limbaje de programare: Java, Net, Angular JS, Node.js. De fapt, poate fi dificil sa se asigure comunicarea intre aceste aplicatii. Acesta este motivul pentru care folosim serviciile de internet.

Servicii internet: ce sunt?

Serviciile internet si televiziune in Bucuresti, spre exemplu, ofera o platforma comuna pentru mai multe aplicatii dezvoltate cu limbaje de programare diferite pentru a comunica intre ele .

Un serviciu web este un mediu standardizat care permite comunicarea intre aplicatiile client si server de pe World Wide Web. Este un modul software conceput pentru a indeplini anumite sarcini.

Servicii internet: cum functioneaza?

Odata invocat, un serviciu internet este capabil sa ofere functionalitatile sale clientului care il invoca. Clientul invoca o serie de apeluri de servicii web prin solicitari trimise serverului care gazduieste serviciul. Aceste solicitari sunt facute prin apeluri de procedura la distanta.

De exemplu, Amazon ofera un serviciu web care ofera preturi pentru produsele vandute online prin Amazon.com . Front end-ul sau stratul de prezentare poate fi in .Net sau in Java, dar aceste doua limbaje de programare vor avea capacitatea de a comunica cu serviciul web.

Componenta principala a unui serviciu web sunt datele transferate intre client si server. Aceste date sunt in XML (Extensible Markup Language). XML este omologul HTML. Pentru a spune simplu, poate fi descris ca un limbaj intermediar inteles de majoritatea limbajelor de programare. Astfel, aplicatiile comunica intre ele in XML.

Pentru a trimite date XML intre aplicatii, serviciile web folosesc SOAP (Simple Object Access Protocol). Datele trimise de serviciul web catre aplicatie se numesc mesaje SOAP. Este pur si simplu un document in format XML.

Servicii internet: care sunt avantajele?

Pe langa faptul ca permit aplicatiilor scrise in diferite limbaje de programare sa comunice intre ele, serviciile internet ofera si alte avantaje. In primul rand, acestea permit accesul la functionalitati prin internet. Intr-adevar, functionalitatile oferite de serviciul web unei aplicatii client sunt invocate prin protocolul HTTP. Prin urmare, acestea pot fi invocate prin internet. Intr-o perioada in care toate aplicatiile sunt conectate la Internet, serviciile web au devenit asadar mult mai utile decat in ​​trecut.

In plus, serviciile web permit interoperabilitatea intre aplicatii. Acestea permit diferitelor aplicatii sa comunice intre ele si sa partajeze date si servicii. Astfel, in loc sa fie nevoie sa scrii un cod specific care poate fi inteles doar de anumite aplicatii, este posibil sa scrii un cod generic care sa poata fi inteles de toate aplicatiile.

Un alt avantaj al serviciilor web este ca folosesc un protocol industrial standardizat pentru comunicare. Cele patru straturi (Service Transport, XML Messaging, Service Description si Service Discovery) folosesc protocoale bine definite.

Articole relevante