Sfânta Sărbătoare A Crucii – credințe populare despre ziua închinată Înălțării Sfintei Cruci

Autor: Revista Caminul

Sfânta Sărbătoare A Crucii – credințe populare despre ziua închinată Înălțării Sfintei Cruci

Ziua de 14 septembrie este prilej de mare sărbătoare în ortodoxie. Creștinii prăznuiesc ziua Înălțării Sfintei Cruci, momentul în care în anul 335, crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu și Mântuitor, a fost descoperită și arată mulțimii. În popor este o zi care are multiple alte semnificații, nu doar de natură religioasă, fiind cunoscută și drept Cârstovul Viilor sau Ziua Șarpelui, momentul în care toamna își intră în drepturi, iar oamenii începeau culegerea recoltelor specifice anotimpului. Cu toate acestea, în această zi sfântă, credincioșii mergeau la biserică, pentru a se ruga, făceau pomeniri pentru cei trecuți în neființă, țineau post și nu munceau.

Ce se crede în popor că este bine să faci de Ziua Sfintei Cruci

Poporul român are tot felul de tradiții atunci când vine vorba despre sărbătorile din calendarul ortodox. Înainte de prăznuirea acestei zile, era momentul în care aveau loc însămânțările de toamnă ale grâului, fiind considerată o dată prielnică pentru a obține cele mai bune rezultate la viitoarea recoltare. De asemenea, este o perioadă în care planetele cu “puteri magice și vindecătoare” (precum busuiocul, menta sau cimbrul) se duceau în biserica spre a fi sfințite.

Nu era bine să se consume niciun fel de fructe care aveau o configurație asemănătoare crucii, așa cum sunt nucile ori prunele. Se credea că persoanele care încălcau această regulă aveau de-a face cu tot felul de necazuri de-a lungul anului ce urma să vină. Pe 14 septembrie pomii neroditori erau “binecuvântați” pentru a rodi în anul următor, agățându-se busuioc sfințit pe crengile lor (acesta avea forma unei cruci).

Unii dintre românii din mediul rural de odinioară credeau că această zi este una în care poți afla mai multe informații despre felul în care se va desfășura toamna. În cazul în care pe cer treceau multe ciori care făceau larmă, va fi o toamnă în care bruma va cădea devreme; dacă tuna în acea zi, atunci toamna ar fi fost una de lungă durată. Este momentul în care șerpii intră la adăpost, în pământ, laolaltă cu celelalte târâtoare și insecte (de aceea se mai numește și Ziua Șarpelui).

De ce este bine să postești în această zi și ce altceva mai este indicat să faci de Ziua Crucii?

Postul negru și rugăciunea sunt recomandate în această zi, ajutând la ușurarea sufletului credincioșilor și pentru întărirea trupului. În această zi pot fi sfințite câteva monede pentru a aduce noroc celor care le poartă asupra lor tot timpul anului. De asemenea, este ziua în care are loc sfințirea busuiocului care poate fi folosit pentru a tămădui diverse afecțiuni. Se credea că prunele care erau culese în zorii acestei zile aveau efecte benefice în caz de deochi. Însă, cea mai importantă tradiție (pe lângă post și rugăciune) era aceea a datului de pomană pentru sufletele răposaților. Este o zi cu semnificație deosebită pentru întreaga ortodoxie, așa că trebuie prăznuită cum se cuvine în toate casele de creștini.

Sursă: Мagazin de icoane Atelier-de-icoane.ro

Articole relevante