Sfaturi pentru a face față schimbărilor de comportament ale copiilor

Autor: Revista Caminul

Schimbările de comportament fac parte din dezvoltarea normală a copiilor, dar în același timp ele pot fi extrem de provocatoare pentru părinții care nu înțeleg ce s-a întâmplat peste noapte cu copilul lor. Este important să știi cum să gestionezi cât mai bine aceste perioade, să nu îți pierzi răbdarea și să îți amintești că cel mai probabil și cel mic e la fel de confuz ca și tine și nu înțelege ce se întâmplă cu el. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta în astfel de situații!

Încearcă să identifici cauza care a provocat schimbarea de comportament

De multe ori, la baza unei astfel de schimbări stă un puseu de crestere, o regresie a somnului, un salt mental sau un pas important în dezvoltarea copilului. Așa că, înainte de a te gândi că cel mic și-a schimbat comportamentul doar pentru a te provoca pe tine, asigură-te că nu trece printr-o etapă importantă din dezvoltarea lui. Partea bună este că în aceste cazuri, schimbarea de comportament nu durează foarte mult – de multe ori dispare la fel de repede cum a apărut.

S-ar putea într-o zi să te trezești și să îți dai seama că această perioadă de dezvoltare a trecut atât de rapid încât nu mai alegi dimineața body-uri să îți îmbraci bebelușul, ci haine pentru fete de grădiniță.

Încearcă să menții rutina zilnică și limitele impuse

Copiii funcționează foarte bine cu rutine pentru că le aduc siguranță. Mesele, somnul și timpul de joacă trebuie să fie constante în viața copilului – așa poți reduce incertitudinea, anxietatea și schimbările de dispoziție. În același timp încearcă să îți menții și limitele ferme. În perioadele cu schimbări de comportament poate fi destul de ușor să renunți la limitele impuse doar pentru aparentul confort al copilului. Asta nu înseamnă că trebuie să fii de neclintit. Folosește empatia și răbdare pentru a-i explica de ce nu este bun comportamentul adoptat.

Petreceți cât mai mult timp împreună

Te-ai gândit la faptul că această schimbare de comportament poate fi de fapt și un strigăt de atenție din partea copilului? Soluția este să petreceți cât mai mult timp împreună – desenați, citiți, jucați-vă în curte, gătiți împreună, bucurați-vă de o zi în familie și creați-vă cât mai multe amintiri frumoase.

Nu îți pierde răbdarea

Poate fi destul de ușor să îți pierzi răbdarea cu cel mic în astfel de momente, dar ar fi ideal să nu o faci. Ori de câte ori simți că nu mai poți, inspiră adânc și ia-o de la capăt. Adu-ți aminte că nu va dura o veșnicie, ci e doar o etapă în care cel mic are nevoie de tine, dar nu știe cum să îți spună.

Schimbările de comportament pot fi copleșitoare pentru unii părinți, dar vei vedea că peste câțiva ani nici măcar nu îți vei mai aminti de aceste momente, ci doar de clipele petrecute împreună și de chicotelile de bucurie ale copilului.

Articole relevante

Lasa un comentariu