Sfaturi și produse utile pentru a evita mușcăturile de insecte

Autor: Revista Caminul

Insectele sunt pretutindeni, iar viața pe pământ ar fi imposibilă în absența lor. Din păcate, unele dintre ele pot transmite boli grave sau pot declanșa, consecutiv pișcăturilor, reacții alergice puternice. Iată câteva idei interesante pentru a preveni mușcăturile de insecte.

Transformă-ți grădina într-un mediu sigur

Fie că e vorba despre grădina propriei case sau despre spațiul verde din fața blocului, e important să eviți crearea de locuri favorabile înmulțirii țânțarilor. Apa de ploaie poate fi strânsă în recipiente cu capac, tăvițele ghivecelor nu trebuie să aibă apă în ele, iar baia pentru păsări trebuie să aibă apa reînnoită frecvent. 

Folosește protecții fizice

Seara, când e ora preferată a țânțarilor, poartă mânecă și pantalon lung. Dacă mergeți la pădure, acoperă o suprafață cât mai mare de piele: poartă dresuri sau bagă manșeta pantalonului în șosetă, bagă bluza în pantaloni, acoperă părul cu o bandană.

Montează plasă de țânțari la toate geamurile și acoperă patul copilului cu un baldachin. Evitați mersul în picioarele goale, mai ales în zonele cu flori. Folosește încălțăminte închisă și acoperă în permanență mâncarea. 

Evită culorile intense și parfumurile

Multe insecte sunt tentate să te confunde și să te exploreze ca pe o floare dacă ești colorat și miroși a parfum. Tot pentru evitarea mușcăturilor de insecte – mai ales albine și viespi – strânge fructele căzute din copaci. 

Folosește repelentele potrivite

Există doua categorii de repelente împotriva insectelor: repelente chimice și repelente ecologice.

Repelentele chimice

Câteva dintre substanțele care pot fi folosite cu succes pentru prevenirea atacurilor insectelor sunt.

  • DEET (N, N-dietil-3-metilbenzamida sau dietil-toluamida);
  • Picaridin;
  • 1-undecanona;
  • IR-3535 [1].

DEET

DEET este unul dintre cele mai eficiente repelente împotriva insectelor, utilizat din 1957 și bine studiat din punctul de vedere al potențialelor efecte adverse. DEET este sigur atât în sarcină cât și în alăptare, este biodegradabil și are o toxicitate redusă pentru animalele acvatice.

Se crede că DEET face țintele umane invizibile pentru insecte deoarece blochează mecanismele de detecție pe care le folosesc acestea din urmă. Remanența pe piele e variabilă în funcție de concentrația produsului comercial ales [2]. 

Picaridin

Picaridin sau icaridin este un repelent lansat pe piață în anii 1980 și care are similitudini cu piperina, un extract din boabele de piper. Icaridin se poate aplica pe piele sau pe îmbrăcăminte; absorbția prin piele este redusă, iar substanța este descompusă în ficat și eliminată în cel mult 24 ore. Mai puțin iritant decât DEET, icaridinul este preferat acestuia [3].

2-undecanona

2-undecanona mai este cunoscut și cu denumirile de metil-nonil-ketonă sau IBI246. Este vorba despre un produs organic uleios eficient împotriva țânțarilor și căpușelor. În ciuda originii naturale, eficiența este comparabilă cu cea a DEET. Mirosul puternic face ca undecanona să fie folosită și în industria parfumurilor sau în industria alimentară [4].

IR3535

IR3535 este denumit, științific, etil-butil-acetil-amino-propionat. Este unul dintre cele mai utilizate repelente împotriva insectelor fiind foarte apreciat pentru că e incolor și aproape inodor, sigur pentru gravide și chiar și pentru bebelușii mai mari de 2 luni. Fiind biodegradabil, se descompune într-un interval scurt de timp [3].

Repelente ecologice

În categoria repelentelor ecologice intră mai multe uleiuri esențiale, dintre care cele mai folosite sunt:

  • Uleiul de lămâie și eucalipt, foarte eficient dar interzis copiilor mai mici de 3 ani;
  • Citronella [2]. 

Reguli de siguranță

Repelentele disponibile pe piață sunt testate și autorizate, astfel că e recomandat să le folosești doar pe acestea, nu și alte produse, ale căror origini sunt necunoscute.

Aplicarea repelentelor trebuie să evite zona feței. La bebeluși, se evită aplicarea pe mânuțe și se preferă, în orice caz, utilizarea pe haine.

Produsele 2 în 1, cu SPF și repelente, trebuie evitate.

Alege repelentul în funcție de insectele de care dorești să scapi. Repelentele pot fi eficiente împotriva țânțarilor sau căpușelor, dar nu au nici un efect asupra albinelor sau viespilor, ele fiind ținute la distanță mai degrabă prin metode fizice. 

Deși nu sunt neapărat o tragedie, înțepăturile de insecte sunt, cu siguranță, neplăcute, cauzează disconfort și pot transmite boli. Prin urmare, protecția este importantă – nu o ignora! 

Bibliografie:

  1. https://www.aad.org/public/everyday-care/injured-skin/bites/prevent-treat-bug-bites afișat la 18.05.2022
  2. https://www.nhs.uk/conditions/insect-bites-and-stings/prevention/ afișat la 18.05.2022
  3. https://wwwnc.cdc.gov/travel/page/avoid-bug-bites afișat la 18.05.2022
  4. https://www.healthline.com/health/outdoor-health/how-to-prevent-mosquito-bites afișat la 18.05.2022 

Articole relevante

Lasa un comentariu