Corpurile de iluminat, indiferent de tipul lor, sunt de nelipsit din orice locuință, îndeplinind atât un rol funcțional, cât și unul decorativ. Dacă ești în plin proces de căutare și nu știi exact ce modele sunt potrivite pentru casa ta, află că tipul încăperii este un criteriu care te poate ghida cu ușurință. Secretul este să fii la curent cu principalele aspecte pe care designerii de interioare le aplică cu succes în proiectele lor.
O regulă esențială este să nu cumperi niciodată corpurile de iluminat la întâmplare. Deși sunt piese de dimensiuni mici, pot face diferența în orice spațiu. O lumină bună are puterea de a schimba instant atmosfera dintr-o cameră, atât vizual, cât și din punct de vedere a stării interioare.
Descoperă în continuare ce tipuri de corpuri de iluminat sunt potrivite pentru fiecare încăpere din casa ta.
Tipuri de corpuri de iluminat pentru dormitor
Dormitorul este spațiul în care ne relaxăm la finalul unei zile pline și ne reîncărcăm bateriile peste noapte. Pe lângă un pat confortabil, ai nevoie și de corpurile de iluminat potrivite pentru a obține o atmosferă cu totul aparte. Folosește lumină caldă pentru un efect odihnitor.
Pentru dormitor ai la dispoziție o diversitate de corpuri de iluminat led, în funcție de zonă și de activitate. Pentru iluminatul general este ideală o plafonieră ori o lustră cu LED. În cazul în care dorești să evidențiezi anumite zone, amplasează lampadare, spoturi, lămpi de masă ori de perete potrivite pentru citit, lucrul la birou ori sesiuni de make-up.
Corpurile de iluminat LED potrivite pentru living
Livingul este alt spațiu important din casă fiindcă aici faci cele mai plăcute activități ale zilei și îi primești în vizită pe cei dragi, astfel că este recomandat să mizezi pe mai multe surse de iluminat. Dacă ai o sufragerie mare, investește într-o lustră cu mai multe brațe ori într-un candelabru bogat. Dacă obișnuiești să citești aici, așază un lampadar ori o lampă de podea lângă fotoliu, canapea sau colțar.
În cazul în care ți-ai mutat spațiul de lucru în living, ia în calcul să pui o lampă pe birou.
Totodată, îți vor fi utile spoturile și benzile LED amplasate sub etajere. Hotărăște de la început care va fi locul acestora, fiindcă trebuie să anunți din timp echipa care se ocupă de amenajare, altfel va fi neplăcut să spargi ulterior pereții.
Ce corpuri de iluminat să folosești în bucătărie
Nici în cazul bucătăriei nu este ușor să alegi tipul potrivit de corp de iluminat fiindcă și aici trebuie să ții cont de nevoile pe care le ai. Pe lângă sursa de lumină generală, vei mai avea nevoie și de unele care să evidențieze blatul de lucru ori insula de bucătărie. Pentru zona de gătit cea mai practică soluție o reprezintă spoturile. Alege corpuri de iluminat elegante și moderne, care să se integreze perfect în decorul bucătăriei.
Idei de corpuri de iluminat pentru baie
Și în baie vei constata că ai nevoie și de alte corpuri de iluminat față de sursa principală. Spre exemplu, poți să poziționezi aplice ori spoturi atât în lateralul oglinzii, cât și deasupra ei. Dacă baia este mică, va fi suficient un singur corp de iluminat, amplasat neapărat pe tavan. Specialiștii recomandă pentru baie lumina rece deoarece accentuează detaliile și imită lumina naturală.
Având în vedere că se formează aburi în acest spațiu, optează pentru corpuri de iluminat sigure pentru mediul umed. Alege o plafonieră sau o lămpă cu LED integrat pentru mai multă siguranță și un consum redus de energie electrică.
Cum alegi corpurile de iluminat pentru hol
Un pendul modern și elegant este o opțiune potrivită pentru hol, însă nu îți va satisface dorințele dacă ai un spațiu lung ori lat. În acest caz poți să suplimentezi lămpile suspendate și cu alte surse de iluminat din loc în loc, precum sunt aplicele, mai ales dacă nu pătrunde pe el lumina naturală. Astfel vei obține o iluminare perfectă și o atmosferă armonioasă. Păstrează același design pentru o ambianță generală plăcută, care invită la relaxare.
Sursa foto:unsplash.com