3 afaceri agricole profitabile și etapele de urmat

Autor: Revista Caminul

Afacerile agricole profitabile vin în toate dimensiunile și se nișează pe nevoile societății, în special pe sustenabilitate. În industria agricolă se găsesc de la ferme mici de specialitate la întreprinderi agricole vaste, fiecare adresându-se unui public țintă specific.

Fie că te-ai gândit să intri în industria agricolă printr-o afacere business-to-consumers, fie business-to-business, locală, regională sau națională, trebuie să știi care sunt cele mai profitabile la momentul prezent și cum să le aduci în valoare pentru a câștiga un venit stabil.

Cele mai profitabile afaceri agricole

Fermă ecologică

Una dintre oportunitățile de afaceri cu cea mai rapidă creștere și cele mai profitabile în agricultură la momentul actual este legată de produsele ecologice/sustenabile. Acestea nu mai sunt doar o specialitate ale magazinelor de sănătate sau farmaciilor.

În aceste zile, toate supermarketurile au o secțiune dedicată produselor sustenabile sau eco și chiar tot mai multe magazine online se deschid pentru a furniza clienților tot ceea ce au nevoie.

În general, prețurile pentru produsele eco sunt mai mari decât pentru cele tradiționale, datorită modului în care se prelucrează materia primă pentru producția finală.

Magazin de plante

Dacă ești pasionat de ierburi, plante și tot ce înseamnă lumea botanică, ai putea deschide un magazin de plante pentru utilizări medicinale, tratamente de înfrumusețare sau în scopuri culinare. Poți să stabilești un magazin fizic cu acoperire locală sau poți merge la nivel internațional prin vânzarea plantelor direct în mediul online.

Fermă apicolă

Apicultura rămâne una dintre cele mai profitabile idei de afaceri din agricultură chiar și în 2022. De ce? În primul rând, datorită creșterii cererii de miere și a subproduselor sale și a deficitului de miere naturală existente la nivel național și internațional.

În al doilea rând, datorită conștientizării consumatorilor în vederea efectelor negative ale îndulcitorilor pe bază de zahăr asupra sănătății, mierea este utilizată ca o alternativă mai sănătoasă pentru agenții de aromatizare și îndulcire din industria alimentară și a băuturilor.

Etape de urmat pentru deschiderea unei afaceri agricole profitabile

Dacă deja te-ai gândit la ce tip de afacere agricolă vrei să deschizi, deci la produsele pe care o să le comercializezi, au mai rămas câteva etape pentru a pune firma pe picioare:

Obține finanțare

Caută forma cea mai potrivită de finanțare pentru agribusiness-ul tău. Obținerea unui împrumut de la o bancă poate fi o idee eficientă în funcție de starea economiei la momentul cererii. Dar, în același timp, sunt disponibile multe opțiuni alternative de finanțare care te vor ajuta să începi o afacere agricolă cu dreptul.

Obține licențele corespunzătoare

Fiecare industrie cuprinde o serie de licențe și permise pe care o afacere trebuie să le obțină cu scopul de a-și desfășura legal activitatea și conform standardelor. Poți găsi documentele necesare la Biroul Secretarului de Stat. De asemenea, dacă intenționezi să faci afaceri cu fermierii din afara țării, asigură-te că completezi documentele corecte pentru statele în care vei vinde sau de la care vei cumpăra.

Configurează afacerea

Acum că afacerea ta există, în sens juridic cel puțin, este timpul să o aduci la viață pe terenul pe care l-ai cumpărat sau închiriat. Stabilește o clădire fizică potrivită scopului operațiunilor afacerii și marchează terenul destinat pentru cultură. 
În plus, gândește-te la toate materialele, uneltele și mașinile pe care va trebui să le utilizezi. Nu uita să incluzi pe listă și modalitatea de transport a produselor către client sau către o altă locație. Folosește-te de avantajele unui pick-up pentru a îndeplini acest serviciu.

Articole relevante