5 motive pentru care te trezești noaptea și cum să le rezolvi

Autor: Revista Caminul

Ai pățit vreodată să te trezești fără motiv în miezul nopții și să îți vină greu – sau uneori imposibil – să adormi la loc? Dacă da, află că nu ești singur – un studiu realizat de Sleep Medicine arată că trei sferturi din adulții din America se trezesc în miezul nopții cel puțin de două ori pe săptămână. 

Și totuși, nu e întocmai firesc – deci, ce te face să te trezești în miezul nopții? Ți-am pregătit 5 motive și rezolvarea din spatele lor, ca să reușești să dormi fără să te mai trezești:

  1. În cameră e prea cald, prea frig, multă gălăgie sau lumină 

Există oameni care afirmă că pot „să doarmă oriunde” însă majoritatea dintre noi avem nevoie de un mediu ambiental extrem de liniștit pentru a adormi. În primul rând, e bine să știi că ai patru faze de somn: 1, 2, 3, 4 și REM (mișcarea rapidă a ochilor). 

Primul stadiu în e cel în care de abia adormi – deci, creierul tău nu s-a deconectat complet; dacă atmosfera din cameră nu e potrivită (temperatură, zgomot, lumină), nu vei reuși să treci la următoarea fază de somn. 

Într-o realitate ideală, camera ta ar trebui să fie întunecoasă, răcoroasă și ferită de zgomote – dacă nu poți controla aceste aspecte, încearcă să apelezi la dopuri de urechi sau o mască pentru ochi ca să blochezi lumina și zgomotele deranjante. 

La fel de important este și să te asiguri că ai un pat confortabil – o saltea calitativă (eventual acoperită de toppere care să o îmbunătățească) și o pernă care să îți susțină corect gâtul. Până și lenjeria de pe pat contează – optează pentru lenjerii din materiale premium, organice, și vei vedea că și calitatea somnului tău se va îmbunătăți. 

2. Ești anxios? 

Poate nu vezi care este legătura dintre anxietate și trezitul în miezul nopții, așa că îți vom explica cât mai concis: atunci când ești anxios ziua, noaptea creierul tău reușește să preia din aceste stări de anxietate. Practic, creierul tău își amintește că…trebuie să intre în panică. 

Unii oameni experimentează chiar și atacuri de panică nocturne – deci, dacă știi că ești o persoană anxioasă și te trezești în miezul nopții, acesta este motivul. Încearcă meditația, yoga și exercițiile de respirație controlate, însă îți recomandăm să vizitezi un specialist somnolog, care te poate ajuta să obții odihna pe care o meriți. 

3. Ai băut alcool? 

Mulți adulți obișnuiesc să consume un pahar de vin înainte de culcare – căci ne ajută să ne relaxăm, nu? De fapt, deși alcoolul îți ajută organismul să te destreseze pe termen scurt, va menține creierul într-o permanentă stare de alertă. Deci, s-ar putea să adormi instant după câteva pahare de vin, însă te vei trezi în miezul nopții pentru că nu poți trece de faza 1 de somn. 

La fel de important este și să stai departe de cafea sau ceai negru înainte de culcare, din motive evidente (cofeina te energizează). Și, de fapt, niciun lichid nu e potrivit pentru a fi consumat seara, pentru că te va face involuntar să ai nevoie la toaletă în timpul nopții. Și șansele să mai reușești să adormi sunt mici. 

4. Ai mâncat chiar înainte de a te culca

Dacă mănânci chiar înainte de somn, nu vei avea parte de un somn calitativ – motivul din spatele acestei situații este refluxul de acid, care cauzează senzația de arsură pe piept. Dacă obișnuiești să mănânci cina la 21:30 și la 22:00 te așezi la somn, poți avea cele mai confortabile perne ortopedice și cea mai moale saltea, dar tot nu vei reuși să adormi. Masa ta ar trebui să fie la cel puțin 3 ore înainte de culcare, pentru ca organismul să poată digera eficient. 

Ca să sumarizăm, sunt numeroase motive pentru care te poți trezi în miezul nopții – însă, din fericire, unele stau sub influența ta, deci le poți modifica. Obiceiurile pe care le ai înainte de culcare influențează extrem de mult calitatea somnului tău pe termen lung: încearcă să îți faci o rutină sănătoasă. 

Nu adormi cu televizorul deschis, renunță la cofeină înainte de culcare și culcă-te mereu la aceeași oră, ca să îți obișnuiești organismul cu un program sănătos. Pentru că meriți o odihnă care să te revitalizeze cu adevărat – nu e suficient să dormi. Trebuie să dormi bine. 

Articole relevante