Amanarea implantului dentar – Ce poti sa risti?

Autor: Revista Caminul

Pierderea unui singur dinte nu pare o problema prea grava care sa ne incurce viata ingrijorator. Daca pe moment, acest incident pare a fi usor de trecut cu vederea, in timp, consecintele pot fi serioase in mai multe privinte. Amanarea interventiei chirurgicale de inlocuire a danturii poate ingreuna tratamentul, iar costurile vor fi astfel mai mari. 

Cui sunt recomandate implanturile dentare?

Implanturile dentare se adreseaza in cazul persoanelor peste 18 ani, cand s-a incheiat ciclul de dezvoltare dentara. In concret, apelarea la acest tratament stomatologic depinde mai mult de particuaritatile starii dentare ale fiecaruia. Astfel, interventia chirurgicala este dedicata pacientilor:

  • Carora le lipseste cel putin un dinte
  • Care au o stare orala sanatoasa
  • Fara semne de boala parodontala
  • Cu os maxilar rezistent (cu toate acestea, daca osul este vulnerabil sau de o calitate precara, se efectueaza o interventie de aditie os)

Consecintele lipsei implantului dentar

In momentul in care un dinte se desprinde, incepe un proces de migratie a dintilor din proximitate. Pozitia nenaturala a dintilor afecteaza aspectul estetic si face dificila igiena orala. Mai departe, apar noi probleme. Ingrijirea inadecvata a danturii provoaca afectiuni gingivale si carii. Lipsa unui molar face imposibila masticatia pe partea respectiva. Acest lucru genereaza suprasolicitarea partii opuse care conduce la craparea dintilor. Daca dintele absent nu este inlocuit prin implant, dintele opus se dezvolta si va lasa radacina expusa. 

Una dintre functiile danturii este aceea de a mentine fizionomia. Cand dantura este incompleta, intervine resorbtia osoasa, fata se lasa si se micsoreaza distanta dintre nas si barbie. Daca un dinte se desprinde, incepe procesul de retragere a osului cu 20% in latime in primul an si cu 4 milimetri in urmatorii.

Implantul dentar este solutia optima prin care incetinesti progesul problemelor generate de caderea dintilor. Implantul este introdus in osul maxilar cu care fuzioneaza in procesul numit osteointegrare. Acesta are dublu rol: de a stabiliza capacitatea de muscare si masticatie si de a stabiliza masa osoasa. Cu cat amani mai mult, cu atat tratamentul devine mai costisitor si mai dificil.

In ciuda eforturilor si imbunatarilor in domeniul stomatologiei, pierderea dintilor este un fenomen inca frecvent in randul populatiei. Cauzele sunt numeroase: ingrijire orala improprie, afectiuni netratate, carii, probleme gingivale sau socurile. 

In randul persoanelor cu dinti lipsa, alegerile se limitau la punti si proteze dentare. Acestea dispun de calitate estetica, insa, stau doar pe suprafata gumei si mai putin la radacina. Cu timpul are loc retractia liniei maxilarului, iar fizionomia capata un aspect imbatranit adaugand cativa ani fizionomiei tale. 

Implanturile dentare arata ca dintii reali si pot fi modelati pentru a nu exista diferente cu restul dintilor. Acestea sunt inserate in os pentru a reda fidel radacina dintelui, stimuleaza linia maxilarului, inhiband retragerea osului. Astfel, pacientii sunt ajutati sa mentina o fizionomie tanara.

Articole relevante

Lasa un comentariu