Ai probleme cu bateria mașinii?

Autor: Revista Caminul

Coșmarul șoferilor de pretutindeni: mașina nu vrea să pornească (aparent) fără motiv. Nu știi ce s-a întâmplat? De cele mai multe ori este vorba de o problemă cu bateria, cu alternatorul, ceva care poate fi ușor de diagnosticat rapid la service, nu foarte grav. Cam la toate modelele de acumulatori auto actuali apar în general acele probleme.

Dacă la pornire, motorul se rotește cu dificultate sau nu dă niciun semnal (și intensitatea luminilor panoului scade sau chiar se stinge cu totul), probabil că este bateria descărcată.

Bateria se poate descărca din cauza unor probleme la alternator sau din cauza sfârșitul duratei de viață precizată de fabricant (care durează de obicei 2 până la 3 ani).

Dacă luminile se aprind normal și alte accesorii electronice ale vehiculului funcționează, atunci este posibil ca să fie o problemă la motor sau la o altă componentă esențială a mașinii.

Verifică dacă există scurgeri de curent. Bateria poate fi descărcată adesea din cauza unei probleme cu un accesoriu al vehiculului, precum ar fi echipamentele de sunet și alarmă care prezintă defecte de fabricație sau dobândite pe parcursul funcționării lor. 

Bateria, un acumulator de energie reîncărcabilă 

Funcția unei baterii auto este aceea de a stoca energie sub formă chimică, care va fi transformată ulterior în energie electrică atunci când autovehiculul o solicită.

Ea servește la pornirea vehiculului, asigură energie pentru iluminatul extern și interior și menține sistemele electrice active atunci când vehiculul este oprit. 

Care este durata de viață a unei baterii de mașină? 

Durata medie de viață a unei baterii plumb-acid auto este în medie de 2 până la 3 ani.

Cu toate acestea, depinde foarte mult de anumiți factori externi, precum ar fi:

– sistemul de încărcare al vehiculului (curent, tensiune);

– temperatura compartimentului în care este instalată bateria;

– fixare adecvată sau deficitară;

– dacă bateria este adecvată vehiculului și opțiunilor instalate pe mașină. 

Ce trebuie făcut preventiv pentru a prelungi viața bateriei auto? 

Pentru a conserva bateria mașinii este recomandabil ca înainte de instalarea acesteia să se verifice cu mare atenție partea electrică a autovehiculului (regulator de tensiune, alternator / generator, demaror și curent de scurgere), pe lângă nivelul apei.

Verifică bateria și sistemul electric cel mai bine la fiecare 3 luni. 

Supraîncărcarea bateriei: ce este, cum se previne? 

Supraîncărcarea bateriei reprezintă excesul de curent electric trimis bateriei, cauzat de supraîncărcarea după o stare complet încărcată. 

Cauze: 

– Coroziunea grilelor pozitive și gazificarea excesivă, determinând deteriorarea materialului plăcilor, în special a celor pozitive.

– Temperatura crescută a bateriei, care poate distruge atât plăcile, cât și separatoarele.

Separatoarele arse sunt de culoare maro închis sau chiar negre.

– Deformarea plăcilor. 

Evită perioadele lungi în care nu circuli cu mașina personală 

În timpul pandemiei coronavirusului, mulți oameni au început să lucreze de acasă. Alții și-au creat o rutină care nu depinde neapărat de călătoriile cu mașină. Rezultatul este că autovehiculul stă zile întregi nefolosit în garaj sau în fața blocului, în parcare.

Din nefericire, această inactivitate poate compromite și ea bateria mașinii, așa cum poate devaloriza vehiculul pe termen lung. Explicația este că și o mașină staționare multă vreme necesită un anumit consum de energie. Dacă nu te deplasezi mult timp, există riscul ca să nu funcționeze din nou atunci când vei încerca să pornești din nou la drum.

Tocmai din acest motiv, nu uita să pornești motorul cel puțin la fiecare 3 sau 5 zile. O altă opțiune ar fi ca să deconectezi cablul de la terminalul pozitiv, pentru a încerca să menții autovehiculul într-o stare optimă.

Ai nevoie de o baterie auto nouă? O găsești la preț bun la Vrum Auto!

Articole relevante

Lasa un comentariu