10 Idei de amenajare a unui hol

Autor: Revista Caminul

10 Idei de amenajare a unui hol

O locuinta confortabila si primitoare necesita existent unui hol plin de personalitate.

Chiar daca in majoritatea caselor sau apartamentelor, holul era vazut doar ca o simpla camera de legatura si depozitare, el are totusi nevoie de mai multa atentie pentru a crea o atmosfera generala cat mai placuta. La fel ca si coperta unei carti, holul reprezinta imaginea casei, asadar, are nevoie de cea mai bine pusa la punct amenajare.

1) Lumina este un factor foarte important

Lumina este un factor foarte important

In general, indiferent de dimensiunile lor, holurile sunt acele spatii care nu au acces la lumina si care necesita o atentie mai deosebita din partea decoratorului din acest punct de vedere. Astfel, lipsa ferestrelor ar putea fi inlocuita cu o sursa de lumina calda si generoasa pe tavan, careia ii pot veni in ajutor cateva lampi mai micute asezate in colturi pentru a nu crea zone de umbra.

2) Nuantele potrivite ofera si ele luminozitate

Nuantele potrivite ofera si ele luminozitate

De cele mai multe ori o paleta cromatica in nuante deschise si calde pot da impresia de spatiu mai mare. Astfel alegerea nuantelor de bej, alb, gri deschis, ivoire sunt cele mai bune alegeri pentru un hol frumos amenajat. Pentru contrast si aspect placut visual pot fi adaugate obiecte de mobilier in culori inchise in unele colturi. Pentru cei care nu doresc să lase pereții doar cu vopsea pe ei, faianta Spania poate fi o modalitate bună de a-I îmbrăca și a avea un aspect plăcut.

3) Oglinzile nu trebuie sa lipseasca dintr-un hol

Oglinzile nu trebuie sa lipseasca dintr-un hol

Un alt mod de a crea impresia unui spatiu incapator in hol sunt oglinzile. Fie ca ocupa o portiune foarte mare dintr-un perete sau sunt pozitionate pe suprafata corpurilor de mobilier folosite pentru depozitare, acestea sunt esentiale. In cel de-al doilea caz poate fi obtinut un obiect de mobilier cu dublu rol, atat pentru organziarea obiectelor cat si pentru crearea impresiei de incapere mai mare.

4) Amenajarea pardoselii

Amenajarea pardoselii

O alta modalitate de a obtine un hol incapator si primitor este folosirea unor materiale potrivite pentru pardoseala. Spre exemplu, modelul de gresie Spania este foarte des utilizat de catre designeri si decoratori, mai ales daca sunt alese culori in nuante calde.

5) Decoratiunile nu ar trebui sa lipseasca

Decoratiunile nu ar trebui sa lipseasca

Chiar daca dimensiunile camerei nu sunt foarte mari, asta nu inseamna ca nu pot fi puse decoratiunle preferate ale locuitorilor casei in hol. Poate fi amenajat un colt sau chiar un perete intreg unde pot fi puse tablouri, ghivece cu plante, obiecte de arta sau orice alt accesoriu ce poate fi considerat decoratiune.

Totusi, atentia ar trebui  sa fie indreptata catre decoruri minimaliste pentru a nu sufoca incaperea cu ele si a lasa lumina sa patrunda peste tot. De asemenea, tot cu grija pot fi create jocuri de umbra, insa din portiuni mici.

6) Niciunei locuinte nu trebuie sa ii lipseasca holul

Niciunei locuinte nu trebuie sa ii lipseasca holul

Chiar daca in unele locuinte holul este greu de delimitat si poate fi usor confundat cu continuarea uneia dintre camerele alaturate, acest lucru nu inseamna faptul ca holul ar trebui sa nu mai existe. Acest inconvenient poate fi usor de rezolvat din punct de vedere estetic prin schimbarea culorii sau a texturii din care este formata pardoseala si prin adaugarea unor piese de mobilier ce permit agatarea hainelor sau depozitarea incaltarilor.

7) Un hol generos ofera o imagine si mai placuta

Un hol generos ofera o imagine si mai placuta

Pentru situatia destul de rara dar placuta in care locuinta dispune de un hol cu dimensiuni destul de mari, exista o multime de solutii in ceea ce priveste amenajarea acestuia. Astfel, pot fi montate atat corpuri de mobile pentru depozitare cat si obiecte decorative pe langa o biblioteca cat tot peretele, o masuta de cafea cu fotolii commode. Acest model care are atat rol primitor cat si functional poate lasa o impresie placuta oricarei persoane ce paseste in hol.

8) Tapetul poate fi o solutie foarte buna

In general tapetul este recomandat a fi folosit pentru incaperile unde nu patrund fumul sau aburii. Chiar daca anterior este mentionat faptul ca nauntele deschise si in culori calde sunt esentiale pentru un hol primitor, poate fi aleasa varianta unui fototapet colorat care sa dea o nota jucausa si vesela incaperii. De asemenea este important sa aiba totusi un grad de imbinare si cu celelalte culori din restul camerelor. De asemenea, pentru un hol foarte mic culorile vesele pot fi alese in nuante pastelate, pentru a fi evitate cele opulente care ar putea da impresia de spatiu ingust.

9) Tapetul nu trebuie folosit excesiv

Tapetul nu trebuie folosit excesiv

După cum am mai vorbit, culorile alese pentru hol trebuie să fie cât mai deschise și în nuanțe calde. Pentru opțiunea de tapet, acesta trebuie să fie unul bine întins, fără modele în relief pe suprafața sa. De asemenea, specialiștii în amenajări sfătuiesc să fie ale un singur perete al holului unde să fie montat tapetul, pentru a crea o zonă ce captează repede atenția persoanelor.

10) Culorile și desenele de pe tapet

Culorile și desenele de pe tapet

În general, pentru holurile mici ca dimensiuni este foarte important ca tapetul să fie ales în model floral, sau ceva ce face trimitere la natură și la mediul viu. De asemenea, formele desenate pe tape tar trebui să fie în dimensiuni cât mai mici pentru a nu da impresia de spațiu mult mai restrains decât este el de fapt.

Prin urmare, in goana dupa mobile potrivita, covoare, fotolii si scaune sau chiar alte decoratiuni pentru restul casei este deosebit de important ca proprietarii locuintei sa nu uite de hol. El este prima imagine a oricui care calca pragul casei. Asadar, nu este o incapere demna de a fi neglijata sau amenajata in graba si nici atat una care sa fie sufocata doar cu mobile pentru depozitare sau cu obiecte dezordonate. Nu mereu este nevoie de pararea unui designer sau a unui decorator pentru alegerea obiectelor potrivite in functie de marimea si forma holului pentru ca acesta sa ofere o atmosfera cat mai primitoare casei.

Sursa Foto: Pixabay

Articole relevante