Cum se produce energia solară cu ajutorul panourilor solare?

Autor: Revista Caminul

Energia solară este o sursă regenerabilă de energie folosită încă de la începutul vieții. Soarele fiind foarte promițător ca sursă de energie. În ultimii 30 de ani, oamenii de știință au creat un mod de încredere pentru a valorifica energia solară. Energia solară este captată prin panouri solare și transformată în energie solară cu ajutorul tehnologiei fotovoltaice (PV). Panourile solare fotovoltaice au o durată mai lungă și transformă eficient energia de la soare în energie electrică.

Energia solară are două forme:

  1. termică
  2. fotovoltaică.

Fiecare dintre aceste forme produce electricitate diferită una de cealaltă.

Energie solară termică

Aceasta este forma energetică cea mai de bază și concentrează lumina soarelui transformând lumina în căldură. Căldura este apoi aplicată pe un generator de abur. Această mașină cu aburi este responsabilă pentru producția de energie electrică, care este utilizată apoi în industrii și case. De asemenea, generatorul  este utilizat în distrugerea deșeurilor periculoase, la încălzirea apei, la uscarea culturilor și la încălzirea clădirilor.

Puterea termică este acționată cu ajutorul concentratoarelor solare, care utilizează lentile Fresnel pentru a obține o zonă mai largă de lumina soarelui. Aceasta este apoi concentrată pe o celulă individuală. Lentilele arată mai degrabă ca o tablă de darts cu fiecare inel al lentilei concentrându-se pe lumina soarelui împrăștiată în fascicule mult mai puternice. Acest lucru creează efectul lupei. Concentrația de lumină solară dă energie generatorului de aburi creând electricitate.

Energie solară fotovoltaică

Aceasta este cea mai populară formă de energie solară. Este, de asemenea, o sursă de electricitate directă. Sistemul are celule solare confecționate dintr-un material semiconductor puternic – siliciu care se găsește în abundență pe pământ. Celulele sunt apoi conectate împreună formând panouri solare, care mai apoi sunt conectate la un circuit. Când lumina soarelui lovește  celule de siliciu, aceste panouri generează curent electric, care este conectat la o sarcină externă și o alimentează.

O singură celulă solară nu este suficientă pentru a produce suficientă energie electrică, prin urmare, mai multe celule sunt conectate între ele pentru a forma o serie de celule numite panouri solare. Mai multe celule solare sunt din nou conectate între ele pentru a forma un tablou fotovoltaic. Acesta este un model de bază pentru producerea de energie electrică și numărul de panouri ce pot fi conectate pentru a produce puterea electrică dorită.

Celulele fotovoltaice sunt ușor de întreținut și nu necesită întreținere. S-ar putea să fie puțin scumpe, dar costurile pot fi recuperate pe termen lung. Nu produc emisii de gaze cu efect de seră și sunt ecologice spre deosebire de turbinele eoliene sau hidrocentrale care produc un zgomot mare, panourile solare sunt tăcute și nu produc niciun astfel de zgomot.

Avantajele energiei solare:

  1. Sursă de electricitate regenerabilă
  2. Conversia energiei electrice este rapidă și imediată, iar asta înseamnă că nu ai nevoie de generator dacă ai un panou solar
  3. Fără piese mobile, necesitând o întreținere minimă fără supraveghere
  4. Poate funcționa între 20 și 30 de ani
  5. Există un impact minim asupra mediului sau deloc, deoarece acestea nu produc emisii de gaze cu efect de seră.

Advertorial publicat de Brandion.

Articole relevante

Lasa un comentariu