Care cratiță are capacitatea mai mare?

Autor: Revista Caminul

Când vorbim de oale și cratițe, fie ele de uz casnic sau profesional, mărimea acestora este un element foarte important care a stat la temelia achiziției lor.

Pentru multe bucătării, o cratiță bună și încăpătoare este cel mai folosit recipient de preparare a mâncării, așa încât ar trebui achiziționat cu mare grijă.

Mărimea potrivită a cratițelor pentru uz casnic

Selectarea unei cratițe după dimensiune (diametru) depinde în primul rând de volumul de alimente care trebuie gătit și de caracteristicile aragazului sau plitei utilizate În plus, conform unor rețete culinare, unele feluri de mâncare ar trebui gătite în vase strict definite.

Dimensiunea unei cratițe se măsoară de-a lungul marginii sale exterioare, dar dacă vorbim despre un set de asemenea recipiente, atunci este de obicei indicată dimensiunea celei mai mari dintre ele. Există cratițe cu dimensiunile standard de 18, 20, 22, 24, 26 sau 28 cm. 

Dimensiunea optimă a unei cratițe obișnuite, concepută pentru gătit simplu, este de 24 sau 26 cm (pentru o familie de 2 – 3 persoane). Pentru o familie numeroasă este mai potrivită o cratiță de 28 cm. Vasele cu diametrul de doar 18 sau 20 cm reprezintă variante mai bune pentru încălzirea rapidă a alimentelor deja gătite anterior. În ele se pune cantitatea necesară, în raport de numărul de farfurii ce trebuie umplute la o masă.

Volumul (în litri) al cratiței

Volumul cratiței se referă la cantitatea de alimente care poate fi gătită în tigaie simultan. Această valoare depinde de diametrul despre care am vorbit inițial, dar și de înălțimea pereților cratiței. 

Acest parametru important la un recipient de bucătărie, volumul, poate fi util atunci trebuie ca să se aleagă între mai multe modele similare: dacă toate celelalte elemente egale (diametru culoare, toarte, aspect, producător), este recomandabil să se acorde preferință unei cratițe cu un volum cât mai mare. Considerentul este simplu: într-un vas mare poți găti mai puțină mâncare decât e necesar, dar într-un recipient mic nu poți depăși în mod obiectiv cantitatea recomandată de producător.

Dimensiunea fundului cratiței trebuie să corespundă cu dimensiunea plitei, altfel alimentele se vor găti sau încălzi inegal. Acest lucru este valabil mai ales pentru mașinile de gătit electrice. Trebuie amintit că diametrul inferior este întotdeauna mai mic decât dimensiunea indicată a cratiței. La modelele convenționale, diferența este de până la 4 cm.

Adâncimea (înălțimea) cratiței depinde de tipul și scopul în care va fi utilizată în bucătărie. Pot avea o adâncime de 20 cm, dar și mai mult sau mai puțin, în funcție de model.

Greutatea cratiței trebuie să fie de cel puțin 500 de grame, acesta fiind echilibrul optim între stabilitate și ușurință în utilizare.

Straturile de acoperire antiaderente ale cratiței

De obicei, cratițele au mai multe straturi de acoperire antiaderentă. Primul strat oferă rezistență la zgârieturi, al doilea asigură rezistența la lipire a stratului antiaderent, al treilea îmbunătățește proprietățile antiaderente în cazul utilizării prelungite a cratiței. Cu cât sunt mai multe astfel de straturi, cu atât mai bine, viața vaselor de gătit crește.

Important: chiar dacă stratul antiaderent este format dintr-un singur strat, acesta nu trebuie să fie mai subțire de 20 microni. Etichetele indică atât numărul de straturi, cât și grosimea totală a stratului de acoperire.

Învelișul exterior al cratiței protejează cratița de depunerile de carbon, deteriorările mecanice și îmbunătățește, de asemenea, designul vaselor. Un astfel de strat este cel mai adesea smalț, lac, silicon sau pur și simplu netratat.

Smalțul rezistent la căldură este durabil, practic și rezistent la zgârieturi. Învelișul de lac seamănă exterior cu smalțul, dar nu este durabil: este ușor de zgâriat și arde rapid. Uneori există un strat siliconic rezistent la căldură, ușor de curățat și plăcut la atingere. Păstrează aspectul atractiv al cratiței pentru o lungă perioadă de timp.

Articole relevante

Lasa un comentariu