Care sunt cele mai bune sticle pentru îmbutelierea alcoolului și cum le alegi?

Autor: Revista Caminul

Dacă locuiești la țara sau ai rude la țară, cu siguranță ești familiarizat cu bucuria de a lucra pământul și de obține culturi bogate de viță de vie sau de pomi fructiferi, producând astfel alcool de casă de cea mai bună calitate. Fie că vorbim despre palinca de prune sau de mere, de vișinată, zmeurată, caisată sau vin, aceste licori naturale au nevoie de sticlele potrivite, pentru a fi păstrate în stare optimă. 

De asemenea, dacă ești un producător cu experiență și ești în căutarea unor recipiente potrivite pentru producția proprie de alcool, cu atat mai mult vei avea nevoie de cele mai bune sticle pentru licorile obținute. Descoperă în articolul următor care sunt cele mai bune sticle pentru îmbutelierea alcoolului și cum le poți alege pe cele potrivite! 

Cele mai bune sticle pentru îmbutelierea alcoolului 

Magazinele de specialitate ne propun o mulțime de sticle în diverse forme pentru băuturi alcoolice și cu diferite gramaje și mărimi, ceea ce poate face alegerea destul de dificilă. De pildă, pentru pălinca de prune sau mere, cele mai bune sticle pentru îmbuteliere sunt atât cele mici, de la 100 ml până la 500 ml, dar și cele mari, transparente, de 750 ml, 1 l, 2 l, în cele mai diferite forme. 

Știm cu toții că esențele tari se țin în sticluțe mici, prin urmare este recomandat să optezi pentru sticle mici în ceea ce privește îmbutelierea palincii. Desigur, sticlele de 250 ml sau 500 ml sunt mult mai practice pentru păstrarea alcoolului până la deschidere și consum, însă totul ține de preferințe. Poți alege chiar să îmbuteliezi alcoolul în sticluțe mici de 40 sau 50 ml, în situația în care dorești să le oferi drept mărturii de nuntă. 

În ceea ce privește îmbutelierea vinului, lucrurile stau puțin diferit. În timp ce vinurile albe sau roze pot fi îmbuteliate în sticle Bordeaux transparente, de 0,75 sau 1,5 l, pentru vinurile roșii sunt recomandate sticlele Bordeaux verzi-brune, pentru a proteja vinul de lumină și a-i conserva aromele originale. 

Criterii de alegere a sticlelor pentru îmbutelierea alcoolului 

Există câteva aspecte pe care trebuie să le iei în considerare atunci când alegi sticlele pentru îmbutelierea alcoolului. Iată ce trebuie să ai în vedere pentru a alege cele mai bune sticle pentru alcool! 

Materialul sticlei 

Există pe piață atât sticle din plastic, cât și sticle de sticlă, însă îți sugerăm să optezi întotdeauna pentru sticlă drept material, căci aceste tipuri de sticle vor reuși să păstreze mult mai bine aromele și calitatea alcoolului îmbuteliat, spre deosebire de cele din plastic. 

Culoarea sticlei 

Un alt criteriu pe care trebuie să-l iei în considerare este culoarea sticlelor. În timp ce țuica sau palinca pot fi îmbuteliate atât în sticle transparente, cât și în sticle opace, vinurile roșii au condiții mai deosebite și necesită îmbutelierea în sticle de culoare închisă, care să ferească vinul de lumina puternică. 

Volumul sticlei 

Și volumul sticlelor poate dicta alegerea celor mai bune sticle pentru îmbutelierea alcoolului. Dacă vrei să păstrezi licorile pentru tine și să le depozitezi pe rafturile din magazie sau beci, îți recomandăm să optezi pentru sticle cu un volum mai mare. În schimb, dacă plănuiești să le oferi drept mărturii de nuntă sau botez, îți recomandăm sticluțe mici, decorative. 

Forma sticlei 

Există o mulțime de sticle cu forme speciale, așa că dacă ai de gând să alegi cele mai bune sticle pentru îmbutelierea alcoolului pentru a le oferi cadou, poți alege cele mai deosebite forme, precum cele cu design de vioară sau de fruct. Alcoolul îmbuteliat pentru uz personal poate fi păstrat în sticle cu design clasic. 

Sistemul de închidere al sticlei 

Și sistemul de închidere poate dicta alegerea celor mai bune sticle pentru alcool. De pildă, sticlelelor de pălincă li se vor potrivi dopurile simple cu filet, în tip ce sticlele de vin pot fi astupate cu dopuri din plută, pentru un aspect estetic și pentru păstrarea calității vinului. 

Ține cont de recomandările noastre și alege cele mai bune sticle pentru îmbutelierea alcoolului, pornind de la tipul de alcool pe care dorești să-l depozitezi și uzul alcoolului. Cu siguranță vei face cele mai inspirate alegeri! 

Articole relevante