Ce face apa in organismul uman?

Autor: Revista Caminul

Apa vine cu numeroase beneficii pentru organismul uman si de aceea specialistii recomanda consumul rational de apa in fiecare zi. Pentru a se obtine o apa de buna calitate, se vor folosi filtre apa potabila care ajuta la eliminarea nitritilor din apa si a altor particule care pot ajunge in apa pe care oamenii o beau.

5 lucruri pe care apa le face in organism

  1. Inlocuieste apa din corp eliminata prin urina, transpiratie si respiratie;
  2. Ajuta la transportul oxigenului in sange;
  3. Promoveaza buna functionare a celulelor si organelor;
  4. Elimina toxinele din organism;
  5. Ajuta la obtinerea unui ten frumos.

De ce este important consumul de apa?

Corpul uman este compus din 70% apa. Alaturi de oxigen, apa este una dintre cele doua resurse indispensabile pentru supravietuirea organismului uman. Mancarea ar fi pe locul trei. Astfel, conform regulii de trei, o persoana poate supravietui treizeci de zile fara a manca, trei zile fara a bea si trei minute fara a respira.

Deci, la intrebarea „de ce este bine sa se bea apa?”, primul raspuns este, pur si simplu, pentru supravietuire. Apa permite supravietuirea. 

Zilnic se elimina apa, prin urina, transpiratie si vapori de apa. Un adult normal pierde un total de 2 pana la 2,5 litri de apa in fiecare zi, ceea ce corespunde cu 5% din volumul total de apa din organism. Aceasta apa este de obicei indepartata dupa cum urmeaza:

  • 1 litru de apa pe zi prin urina;
  • Intre 0,5 si 1 litru pe transpiatie;
  • 0,5 litri prin respiratie;

In cazul temperaturilor ridicate, exercitiilor fizice, absorbtiei unor cantitati mari de lichid sau tulburarilor gastro-intestinale (colita), cantitatea de apa indepartata creste considerabil.

Avand in vedere acest fapt, este usor de inteles de ce apa potabila este ceva vital si de ce nu ar trebuie tratata cu usurinta. Apa trebuie sa fie mereu de cea mai buna calitate, motiv pentru care, in zonele in care apa prezinta foarte multe impuritati este filtrata si este testata periodic inainte de a fi utilizata. Pentru asta, se folosesc filtre speciale care curata apa eficient.

Articole relevante