Daca aveti probleme cu plata cardului de credit, a unui imprumut sau chiar platile lunare de utilitati, riscati ca datoria dumneavoastra sa ajunga pe mana unei firme de recuperat creante, asa cum este Kruk Romania.
Astfel de firme sunt angajate de creditori pentru a urmari datoriile neplatite ale unui debitor, fie el persoana fizica sau firma. Trebuie sa stiti ca sunteti in continuare responsabili pentru plata datoriei chiar si dupa ce aceasta a fost trimisa unei companii de recuperare creante.
Multe persoane refuza sa plateasca datoriile recuperatorilor, poate pentru ca nu au niciun beneficiu imediat dupa achitarea datoriei – in afara de incetarea apelurilor telefonice din partea recuperatorului. Cu toate acestea, inainte de va decide sa nu platiti o datorie catre firmele de recuperare, asigurati-va ca cunoasteti consecintele soldului restant.
Efectele unui credit nerambursat
Recuperatorii de creante raporteaza conturile catre birourile de credite, o actiune care va poate afecta pentru un timp ce poate fi destul de indelungat.
Intarzierea platilor si dobanzile ulterioare, care, de regula, preceda o recuperare de creante, va va afecta scorul in biroul de credit (care este privit ca un indicator de risc pentru viitoarele credite).
Neplata unei datorii catre creditor va fi semnalata altor creditori, pentru ca acestia sa stie ca nu v-ati respectat in totalitate angajamentele de plata. In felul acesta veti fi considerat un imprumutat mai riscant si, din aceasta cauza, unele dintre cererile dvs. pentru un nou credit pot fi respinse. De exemplu, este foarte probabil sa fiti respins pentru o ipoteca daca aveti rate neplatite in raportul dvs. de credit.
Apeluri de la recuperatori
Jobul unui recuperator de creante este sa va determine sa va platiti datoria si nu vor face profit decat daca colecteaza datoria pe care o datorati. Puteti sa va asteptati constant la apeluri telefonice si scrisori de la recuperatori pana cand veti plati.
Efecte asupra unui nou credit
Este totusi posibil ca nu toate cererile de imprumut sa va fie refuzate din cauza unui istoric negativ in raportul dvs. de credit. Chiar daca vi s-ar putea aproba in viitor un alt imprumut, vi se va cere sa platiti o rata a dobanzii mai mare pentru a compensa riscul crescut de neplata.
Alte servicii, cum ar fi serviciile de telefonie mobila sau de cablu, pot solicita sa platiti un depozit de garantie in avans. Astfel, vi se va returna garantia abia dupa ce veti plati in fiecare luna ratele la timp.
Poprire pe salariu
Daca se ajunge in situatia in care o persoana nu isi mai poate achita obligatiile fiscale, rata la banca, datoriile catre stat sau sumele restante catre o companie de leasing, creditorii isi pot recupera creantele de la debitor prin poprire ANAF. Astfel, datoriile pe care debitorul nu le plateste se pot transforma in executare silita, prin poprirea salariului.
Potrivit Codului Muncii, retinerile salariale pot fi dispuse doar in conditiile impuse de legislatia in vigoare, in urma unei hotarari judecatoresti definitive. Tot in acest act se precizeaza si ordinea prioritatii legale a popririlor, in cazul in care debitorul are mai multe datorii.
Sechestru pe bunuri
Executarea silita se poate face nu doar prin poprirea salariului, ci si prin vanzarea bunurilor pe care le detineti in contul datoriei neonorate. Deci, din punct de vedere legal, exista posibilitatea sa va execute casa, masina etc. daca nu va achitati datoria.