Construirea unei case este o etapa importanta in viata oricarei persoane si, pe cat este de frumoasa, pe atat este de plina de provocari. Una dintre deciziile importante pe care trebuie sa le ia orice viitor proprietar de casa este legata de tipul de acoperis. Iar pentru a afla mai multe despre acest subiect, RoofArt ne poate ajuta cu informatii de specialitate, avand in vedere experienta vasta pe care o are in furnizarea de produse, solutii si servicii pentru acoperisuri: peste 20 de ani.
RoofArt este o companie specializata in furnizarea de sisteme de acoperisuri de cea mai buna calitate pentru case si alte tipuri de cladiri, cu o echipa dedicata utilizarii celor mai bune materiale de pe piata. Clientii RoofArt primesc cel mai bun raport calitate-pret, dar si informatii esentiale despre acoperisuri, direct de la experti.
Din randurile urmatoare poti afla care sunt tipurile de acoperis pentru casa, dar si aspectele de care trebuie sa tii cont pentru a alege cea mai buna optiune pentru tine din toate cele disponibile.
Tipuri populare de acoperisuri
Daca iti construiesti o casa, vei avea de ales dintre urmatoarele tipuri de acoperisuri:
- Acoperisul in doua ape
Un acoperis in doua ape se caracterizeaza prin prezenta a doua laturi (pante) inclinate care se unesc la varf, formand un triunghi. Acest tip de acoperis este adesea folosit la casele traditionale, fiind intalnit frecvent in Romania. Este un tip de acoperis extrem de popular, datorita avantajelor aduse: permite apei sa se scurga eficient, implica un cost mic de montaj si se intretine usor.
- Acoperisul in patru ape
Un acoperis in 4 ape are patru pante. Acest tip de acoperis este mai stabil decat un acoperis in doua ape si este adesea folosit in zonele cu vanturi puternice sau cu caderi abundente de zapada.
- Acoperis plat
Acoperisurile plate, numite si acoperisuri tip terasa, au suprafata plana. Sunt adesea folosite la cladirile comerciale si nu sunt recomandate pentru casele din zonele cu precipitatii abundente.
- Acoperis cu pante inegale
Are o forma asimetrica, ceea ce ii confera un aspect estetic deosebit, interesant si modern. Totusi, din punct de vedere practic, nu este tocmai cea mai buna alegere: latura cu inclinatie mica este adesea afectata de ploi, vant sau grindina. Acest inconvenient poate fi evitat, daca alegi materiale de calitate pentru sistemul de invelitoare.
- Acoperisul cu forma complexa
Aceste acoperisuri sunt formate din mai multe pante, care se imbina in diverse moduri, in functie de proiectare. Este un tip de acoperis spectaculos, potrivit pentru o casa pe masura. Principalul sau dezavantaj este legat de costurile mari pe care le implica realizarea sa.
Asadar, exista o varietate de tipuri de acoperisuri din care poti alege, iar cel care este cel mai potrivit pentru casa ta va depinde de o varietate de factori, inclusiv de climatul in care locuiesti, de stilul arhitectural al casei si de bugetul de care dispui.
Cum alegi cel mai potrivit tip de acoperis?
Forma acoperisului influenteaza semnificativ aspectul si functionalitatea unei cladiri. Iata cateva aspecte de luat in considerare inainte de a decide asupra tipului de acoperis pentru casa:
- Clima
Clima caracteristica zonei in care locuiesti poate avea impact asupra tipului de acoperis care este cel mai potrivit pentru casa ta. De exemplu, acoperisurile cu pante mai abrupte sunt mai usor de curatat de zapada, iar apa de ploaie poate fi evacuata mai rapid de pe suprafata lor, ceea ce le face o alegere buna pentru zonele cu precipitatii abundente.
- Stilul arhitectural
Forma unui acoperis poate afecta foarte mult aspectul general al casei, asa ca este important sa alegi un acoperis care sa fie in concordanta cu felul in care este proiectata locuinta ta. De exemplu, un acoperis in doua ape poate fi o alegere buna pentru o casa traditionala, in timp ce un acoperis plat poate fi mai potrivit pentru o cladire moderna, in ciuda dificultatilor pe care le implica intretinerea sa.
- Costuri
Costul unui acoperis poate varia semnificativ in functie de forma si dimensiunea sa, precum si de materialele folosite. Este important sa tii cont de bugetul disponibil atunci cand alegi tipul acoperisului.
- Intretinere
Unele tipuri de acoperisuri sunt mai usor de intretinut decat altele. De exemplu, acoperisurile plate pot necesita reparatii si intretinere mai frecvent, din cauza lipsei inclinatiei.
- Eficienta energetica
Forma unui acoperis poate avea un impact si asupra eficientei energetice pe care o are casa. De exemplu, unele acoperisuri ajuta la mentinerea racoroasa a casei in timpul verii, in timp ce altele contribuie la pierderi semnificative de caldura iarna.
Specialistii RoofArt le recomanda proprietarilor de locuinte sa prioritizeze aspectele practice atunci cand aleg tipul de acoperis pentru casa si abia apoi sa tina cont si de aspectul estetic. Acoperisul este, in primul rand, o bariera menita sa asigure confortul si siguranta din locuinta, dar si o investitie importanta, pe care nu o poti inlocui cu usurinta.
Daca ai nevoie de mai multe informatii despre acoperisuri sau esti in cautarea celor mai bune variante de materiale pentru un sistem de invelitoare complet, iti recomandam sa consulti site-ul RoofArt, unde vei gasi o echipa gata sa iti furnizeze cele mai bune solutii, personalizate in functie de nevoile si preferintele tale.