În funcție de natura activităților desfășurate, orice companie produce anumite deșeuri, cele mai comune fiind cele reciclabile. Prin colectare selectivă, companiile permit reciclarea acestora în vederea valorificării.
Ce deșeuri reciclabile sunt generate de companii?
Așadar, printre cele mai întâlnite materiale reciclabile generate se numără:
- Plasticul – Trebuie să acorzi atenție sporită curățării plasticului. Recomandat este să clătești cu apă rece ambalajele din plastic. Dacă observi că nu se curăță în mod corespunzător, îl poți considera deșeu rezidual. Astfel, nu îl vei arunca în secțiunea destinată plasticului.
- Hârtia și cartonul – Important de reținut este că hârtia de ambalat lucioasă nu corespunde categoriei.
- Sticla – Vasele rezistente la căldură confecționate din sticlă nu pot fi reciclate. Așadar, verifică întotdeauna obiectele pe care dorești să le reciclezi!
- Aluminiul – Reprezintă unul dintre cele mai facile materiale ce pot fi reciclate. De asemenea, este mult mai rentabil ca obiectele fabricate dintr-un astfel de material să fie reciclate, nu fabricate.
- Lemnul – Este un material foarte important, care poate produce energie și reprezintă materie primă în urma reciclării.
Dacă firma ta generează deșeuri reciclabile, este timpul să iei în considerare soluția de colectare selectiva. Această soluție este primul pas în managementul deșeurilor pe care le generezi.
Ce presupune procesul de colectare selectivă?
Colectarea selectivă are un rol substanțial în protecția mediului înconjurător. Reprezintă un proces prin care deșeurile sunt sortate diferențiat, în funcție de similaritate. Apoi, firmele specializate le diferențiază în funcție de compoziție și constituție. În cele din urmă, are loc procesul de reciclare a deșeurilor acumulate.
Cea mai ușoară metodă prin care deșeurile pot fi colectate diferențiat sunt coșurile de gunoi special concepute pentru fiecare tip de material. De asemenea, este benefic pentru companii să apeleze la o astfel de măsură. Materialele colectate pot fi vândute către anumiți terți, iar companiile pot face astfel profit.
Înainte de implementarea măsurii de colectare selectivă trebuie să ne asigurăm că aducem la cunoștință angajaților importanța acestui proces. Trebuie semnalate problemele ce pot fi cauzate de colectarea defectuoasă, cea mai reprezentată dintre ele fiind imposibilitatea reciclării.
Prin facilitarea procesului de reciclare, atât mediul înconjurător, cât și compania în sine au de câștigat. Prin colectare selectivă și reintroducerea în producție a materialelor reciclate ca materii prime, costurile de producție sunt diminuate. De asemenea, multe persoane apreciază mai mult o companie cu o imagine eco-friendly. Astfel, îți poți atrage mai mulți clienți și îți poți crește profitul. Apelează la experți în astfel de servicii pentru a-ți explica detaliat ce și cum trebuie să faci!