Cu anvelopele de iarna te deplasezi in siguranta pe orice tip de carosabil in conditii de iarna

Autor: Revista Caminul

Trecerea de la un sezon la altul inseamna pentru proprietarii de autovehicule si inlocuirea vechilor anvelope cu unele noi, adaptate sezonului. Chiar daca e o cheltuiala destul de mare, schimbarea anvelopelor de vara cu unele noi de iarna este obligatorie prin lege si este recomandata pentru siguranta pe drumurile nationale si internationale.

Spre deosebire de anvelopele de vara, un set de anvelope de iarna vor avea aderenta mai buna in conditii de iarna, compozitia cauciucului e mai moale, deci blocurile profilului sunt flexibile si aderenta generata e superioara. Daca avem si gheata sau zapada doar un set de anvelope de iarna cu niste caneluri transversale pe banda de rulare pot garanta aderenta pe suprafete periculoase. Cauciucul de vara nu mai este bun si nu ofera siguranta daca temperaturile au scazut sub 7 grade, se intareste instant si aderenta e spre zero.

Cauciucurile de iarna sunt in stare sa colecteze zapada in santurile din roti, pentru aderenta 100% chiar si pe zapada in strat gros. Canelurile de pe anvelopele de iarna sunt mai adanci si mai late, franarea e mai rapida cu un cauciuc de iarna folosit pe drumuri cu zapada, doar 35 de metri are nevoie masina sa se opreasca complet.

Aderenta buna se observa si la accelerarea de pe loc cand ai anvelopele de iarna noi schimbate in service profesionist. E adevarat ca tocirea anvelopelor de iarna e mai rapida, cauciucul din care sunt obtinute e moale, dar siguranta e pe primul plan, si a ta, si a celor din trafic.

Pentru un plus de siguranta se vor cumpara doar anvelope originale, nu second hand, se vor schimba toate patru anvelopele, se vor evita firmele despre care nu stii nimic si care nu au o calitate prea buna a cauciului folosit la fabricarea de anvelope pentru iarna. Anvelopele de iarna e bine sa fie schimbate cat mai des si verificate inainte de fiecare sezon rece pentru a se observa orice urme de uzura care vor duce la disparitia aderentei 100% pe sosele.

Articole relevante