Cu ce fel de vin se servește peștele?

Autor: Revista Caminul

Auzi adesea că vinul trebuie să se potrivească cu mâncarea; că vinul roșu poate fi asociat doar cu carne roșie, iar puiul și peștele merg cu vinul alb.

 • Totuși, când vine vorba despre pește, trebuie să acorzi mai multă atenție gustului, aromei și calității acestuia pentru a determina tipul de vin pe care ar trebui să îl bei atunci când mănânci pește. 

Este gras sau cremos, are o aromă de pește mai intensă, este greu sau ușor? 

De asemenea, este important să ții cont de felul în care este preparat. Este prăjiți în tacos, este făcut la grătar sau este servit mai crud? Aceștia sunt factori esențiali, de care trebuie să ții cont atunci când asociezi vinul cu peștele. 

Peștele este o proteină delicată și trebuie tratat cu grijă.

 • Pe de altă parte, pentru a înțelege cum să combini vinurile cu mâncarea, trebuie să înțelegi structura vinului. Fiecare vin are caracteristici diferite, cum ar fi nivelul de alcool, dulceața, taninul și aciditatea. 

Dacă te gândești la caracteristicile vinului ca ingrediente „aromate”, devine mai ușor să le asociezi cu alimente.

Ce tip de vin merge cu peștele – roșu sau alb?

Când vine vorba de tipul de vin care se potrivește bine cu peștele, de obicei se recomandă să mergi pe vin alb. Vinurile roșii tind să se potrivească mai bine cu carnea roșie din cauza taninurilor mai agresive găsite în ele. 

 • Totuși, dacă preparatul de pește conține un sos, această regulă se poate schimba.

De exemplu, un vin roșu îndrăzneț, cu taninuri agresive, s-ar potrivi bine cu cărnurile gătite lent, cum ar fi coaste fierte și cu carnea gătită cu o marinadă dulce, de exemplu, coaste la grătar. Dulceața sosului va spori aciditatea vinului, îl va face să aibă un gust mai proaspăt.

 • Pentru a combina vinul roșu cu pește, caută un vin cu un nivel mai scăzut de taninuri, cum ar fi un Grenache plin de viață sau un Pinot Noir fin. Aceste vinuri roșii mai ușoare se vor potrivi și la un sos dulce din roșii proaspete și fenicul.

Ce tip de pește merge cu vinuri albe

Când vine vorba de asocierea vinului alb cu peștele, există patru grupuri de texturi și arome de care trebuie să ții cont. Este înțelept să gândești combinația dintre vinul alb și pește mizând pe substanță și greutate. Un pește delicat se va potrivi bine cu un vin alb mai ușor, iar un pește greu va merge mai bine cu un vin mai bogat, cu corp plin.

Exemple:

 1. Pește – cu aromă ușoară, slab și/sau fraged: biban de mare, tilapia, limbă de mare

Vin – alb proaspăt și strălucitor: Sauvignon Blanc, Vermentino, Grenache Blanc, un vin roze sec.

 1. Pește – aromă și textură medie: păstrăv, red snapper, halibut

Vin – corp mediu cu aromate puternicee: Albariño, Chenin Blanc, Viognier, Sauvignon Blanc, Riesling.

 1. Pește – ferm și cu aspect de friptură: ton, pește-spadă, somon

Vin – alb bogat, cu multă aromă: Roussanne, Marsanne, Malvasia Bianca, Chardonnay.

 1. Pește- gust puternic cu aromă intensă: hamsii, sardine, macrou

Vin – sec, cu un corp ușor, efervescent: vin spumant, Grenache Blanc, Vermentino, vinuri roze seci.

Cu ce vin merge un preparat condimentat din pește

Dacă îți plac preparatele mai speciale pe bază de pește, cum ar fi somonul marinat în condimente cajun, îți recomandăm un vin Moscato. Cu aromele sale fructate precum cele de piersici, iasomie și vanilie, Moscato este de obicei considerat un vin de desert. 

Condimentele și vinul dulce sunt întotdeauna o combinație grozavă. Savurează somonul, apoi ia  o înghițitură de Moscato. Dulceața vinului tonifică condimentele și adaugă un strat suplimentar de extravaganță unui fel de mâncare rafinat.

Cum afectează sosurile alegerea vinurilor?

Peștele alb într-un sos de unt ar merge bine cu un Chardonnay puternic. Și dacă peștele are un sos pe bază de soia, aceasta ar fi o situație bună să deschizi un vin Grenache.

 • Un sos de ciuperci, în schimb, va face ca preparatul de pește să meargă cu un Pinot Noir. 
 • Somonul funcționează bine și cu Pinot Noir. 

Tonul Ahi este un pește atât de greu încât se poate combina chiar și cu un vin roșu precum Tempranillo.

 • Sosul influențează semnificativ rezultatul combinației dintre preparatul de pește și vin. De exemplu, un biban la grătar cu un sos de roșii picant se va potrivi bine cu un vin roșu precum Syrah.

Asocierea vinului cu fructele de mare

Alte tipuri de fructe de mare, cum ar fi crabul, ar trebui să fie asociate cu un vin alb care să nu aibă gust de stejar, dar să fie unul cu aciditate. De exemplu, chiftelele de crab merg foarte bine cu un Picpoul Blanc distractiv și unic.

 • Homarul, datorită gustului său bogat, are nevoie de un vin alb ponderat. Se potrivește bine cu un vin Roussanne. 
 • Când mănânci stridii, trebuie să îți vină în minte mereu  un vin spumant sau  șampanie. Totuși, există multe tipuri diferite de stridii. De exemplu, stridiile Pacific Gold sunt perfecte cu un Chenin Blanc.

Aroma dulce și textura fermă a creveților merge de minune cu un vin alb ușor și răcoritor, de tip Sauvignon Blanc, sau dacă creveții sunt făcuți simplu la grătar, alege un vin roze.

Articole relevante