Cu ce se ocupa de fapt un psiholog?

Autor: Revista Caminul

Acum, ca au aparut tot mai multe cabinete de psihologie si ca oamenii sunt tot mai interesati de astfel de servicii, iar psihologii au inceput sa ofere servicii online, este important sa se stabileasca ce sunt de fapt acesti specialisti si cu ce se ocupa.

Cine este psihologul?

Psihologul este:

  • Cel care asculta problemele altora;
  • Cel care incearca sa-i ajute pe altii sa isi controleze starile;
  • Cel care intelege suferintele altor persoane.

Ce rol are psihologul?

Rolul psihologului depinde, in principal, de domeniul in care lucreaza, de motivul pentru care ii sunt solicitate serviciile si de pregatirea pe care o are. De cele mai multe ori, atunci cand se vorbeste despre rolul psihologului se face referire la modul in care acesta poate ajuta viata adultilor, insa in realitate, psihologul poate fi de ajutor si copiilor sau tinerilor.

Din fericire, pacientii au acum acces si la psiholog online, astfel incat sa nu mai fie nevoie sa renunte la serviciile acestuia doar pentru ca distanta pana la cabinet este prea mare.

Ce implica terapia individuala?

Un barbat de 33 de ani ajunge la consultatie, spre exemplu. In acel moment psihologul nu stie nimic despre aceasta persoana, in afara de prima impresie si informatiile corporale pe care le poate obtine din observatie. 

Daca persoana este curata, ce expresie faciala are, cum este vocea pacientului – acestea sunt primele informatii pe care psihologul le are despre pacient. Desi informatiile corporale ajuta foarte mult psihologul, nu sunt suficiente. 

Limitele psihologilor

Psihologii sunt limitati in activitatea lor de foarte multe lucruri. In primul rand este posibil sa nu poata schimba programarea neuronala a oamenilor. Pihologul poate ajuta o persoana sa isi recapete forta mentala intr-un moment de neliniste, poate ajuta la recuperarea increderii in sine si astfel poate schimba in bine viata unei persoane. 

Dar pentru a face toate acestea, psihologul trebuie sa fie lasat. Ce inseamna asta? Ca atunci cand un pacient are o parere prea buna despre sine si este decis sa contrazica tot ce spune psihologul, rezultatul terapiei nu are cum sa fie unul pozitiv, iar efectele vor intariza sa apara.

Articole relevante

Lasa un comentariu