Cu ce vin se servește carnea de miel?

Autor: Revista Caminul

Pentru țările occidentale, carnea de mielul este servită împreună cu un pahar de vin, în special vin roșu. De ce în lumea gastronomiei, mielul și vinul sunt o combinație atât de perfectă?

  • Nutrienții din carnea de miel sunt foarte mulți, dar această carne are un conținut scăzut de grăsimi. Prin urmare, este foarte sănătos să mănânci carne de miel, pentru că te poate păzi de multe boli respiratorii și poate crește numărul globulelor roșii, iar vinul completează gustul de carne slabă cu buchetul său.

Carnea de miel nu doar că este deosebită prin conținutul și beneficiile sale nutritive, dar preparatele pe bază de miel au un gust special, delicat și mai savuros decât preparatele pe bază de alte tipuri de carne. 

Cele mai bune pentru gătit sunt de obicei cotletele și coastele de miel. O friptură din bucăți proaspete de carne de miel îți va încânta papilele gustative atunci când este servită cu vinul potrivit.

Vinul și carnea de miel

Spre deosebire de unele cărnuri, atunci când combini vinul cu carnea de miel, nu există o regulă universală de urmat. În general, vinurile roșii mai dure se potrivesc bine cu gustul ușor de vânat al mielului, dar în unele cazuri acestea pot „domina” carnea și vă pot strica masa. 

  • Cele mai bune combinații de vin și miel depind de ce carne de miel gătești și de modul în care o gătești. Hotărăște-te mai întâi cum gătești mielul și, în funcție de asta, alege vinul pe care să îl bei cu acest preparat.

Cu ce vin se servește carnea de ied

Carnea de ied este adesea servită mai puțin gătită (să aibă culoarea roz) și are o aromă mai ușoară decât cea de miel. Din această cauză, se servește cu un vin mai ușor. 

  • Vinurile roșii mai dure tind să mascheze gustul mai delicat al acestei cărni slabe, așa că evită să bei merlot și cabernet când mănânci carne de ied.

Pinot noir și rosé sunt ambele două vinuri care se combină excelent cu carnea de ied. Dacă nu îți place vinul roșu, roséul sec și vintage se potrivește deosebit de bine cu o friptură de ied. Optează pentru o sticlă care are câțiva ani vechime. 

Cu ce vin se servește o friptură de miel

Carnea prăjită de miel, cum ar fi coastele, pulpa de miel sau cotletele, se potrivesc bine cu o mare varietate de vinuri roșii. Pinot noir este o alegere excelentă, mai ales dacă mielul va fi gătit mediu. De asemenea, te poți aventura către niște vinuri mai îndrăznețe.

Multe tipuri de friptură de miel servite de sărbători pentru reuniunile de familie, sunt gătite mediu spre bine făcut, ceea ce înseamnă că se potrivesc perfect vinurile Bordeaux: Cabernet Sauvignon și Merlot.

Dacă prepari friptura de miel cu arome de inspirație italiană, cum ar fi usturoi, rozmarin sau oregano, ia în considerare să o servești cu un vin roșu italian, cum ar fi Chianti Classico sau Sangiovese Grosso.

Cu ce vin se servește cotletul de miel

Cotletele de miel sunt un preparat rustic cu o aromă specială, care se servesc frecvent alături de morcovi fierți, cartofi și alte legume rădăcinoase. Adesea sunt însoțite de sos de ciuperci sau o reducție de oțet balsamic. Aromele consistente din acest fel de mâncare fac să se potrivească bine cu vinuri care sunt recomandate cu mâncăruri precum tocăniță de miel și plăcinta de miel.

Pinot noir, vinurile de Bordeaux și cele roșii italiene menționate mai devreme se potrivesc bine cu cotletele de miel, dar poți încerca și un Cabernet Sauvignon și Merlot, dacă este pe gustul tău.

Cu ce vin se servește mielul la grătar sau la grill

Mielul care a fost gătit la grătar sau la grill, fie ca e kebab, fie sub altă formă, are o aromă de fum care trebuie echilibrată. Mielul la grătar poate fi servit cu pinot noir sau alt vin roșu, dar vinurile Syrah îi pot da o savoare suplimentară. Aceste vinuri din regiuni cu climă rece pot fi cea mai bună alegere, în special cele care au o aromă de fructe.

O altă alegere pentru a servi mielul la grătar este un vin rosé uscat, cum ar fi Chateau Musar Jeune Rose, deoarece acest vin va completa aroma de ars a cărnii.

Poți să servești carnea de miel cu vin alb?

Tradiția și experții recomandă asocierea cărnii roșii cu vinul roșu, deoarece multe vinuri albe nu sunt suficient de intense pentru a completa aroma bogată a cărnii de miel. Asocierea vinului cu preparatele gastronomice ține de plăcerea/gustul fiecăruia dintre noi, așa că, dacă preferi vinul alb în locul celui roșu, servește carnea de miel alături de un vin alb.

Dacă alegi să combini mielul cu un vin alb, ferește-te de vinurile acrișoare precum Riesling și pinot grigio – cu excepția cazului în care mănânci un curry de miel, cum ar fi rogan josh. 

În schimb, te sfătuim să optezi pentru un vin mai complex, precum un Chardonnay maturat în butoi de stejar. Vinurile din struguri Viognier sunt cunoscute pentru că se potrivesc bine cu mâncărurile care conțin rozmarin, așa că dacă preparatul de miel conține această mirodenie, ia în considerare să încerci un vin Viognier.

Articole relevante