Cu ce vin se marinează carnea de miel?

Autor: Revista Caminul

Atunci când alegeți un vin pentru a marina un preparat culinar, trebuie să aveți în vedere ce tip de mâncare marinați și să alegeți un vin care să funcționeze bine cu respectiva mâncare. 

  • Dacă faceți carne de vită sau carne roșie, de exemplu, atunci ar trebui să utilizați de obicei o marinadă care include vin roșu, deoarece această aromă este adesea cea mai bună atunci când este asociată cu o astfel de carne. Pentru pui, pe de altă parte, vinul alb este adesea de preferat pentru o marinadă. 

De asemenea, ar trebui să vă asigurați că alegeți întotdeauna un vin care vă place pentru a marina carnea și să nu folosiți în niciun caz un vin pe care nu l-ați bea.

Indiferent dacă aveți nevoie de o marinadă pentru o carne la grătar la reuniunea de familie sau de o friptură la cuptor pentru o noapte romantică, există o marinadă de vin pentru orice masă sau ocazie. 

Aceste marinade nu numai că vor da un gust mai bun cărnii, dar oferă și oportunități uimitoare de a asocia preparatele culinare cu vinuri.

Ce este o marinadă pe bază de vin?

Marinada este folosită pentru a da mai multă aromă și pentru a fragezi carnea. Este acel amestec de ingrediente (uleiuri, acizi si condimente) pe care le folosim pentru a fragezi și aroma carnea și legumele înainte de a le găti. Îl mai numim si baiț.

  • Astfel, se obține un lichid puternic aromatizat, pe bază de vin, oțet, suc de lămâie sau de limetă, plante aromate sau condimente și puțin ulei, în care se introduce un aliment (carne, mai ales de vânat, pește, legume) pentru a se marina, adică a se frăgezi și a se impregna de aromă înainte de a fi gătit, sau pentru a se conserva. 

Vinul sau alcoolul frăgezesc carnea?

De fapt, s-a dovedit că vinul sau orice alcool nu sunt cele mai importante componente care fac carnea fragedă. Ingredientul principal care vă va menține carnea suculentă și fragedă este sarea.

Ce efect are vinul asupra cărnii la gătit? 

Ei bine, da, știm că vinul face mâncarea să aibă un gust mai bun, de aceea ne place să îmbinăm vinul cu mâncarea! Cu toate acestea, gătitul pe bază de vin poate face și mâncarea să aibă un gust mai bun.

Vinul este folosit pentru a spori aroma cărnii. Alcoolul din vin se va evapora în timpul procesului de gătire, lăsând în urmă doar aroma. Vinul fiert face aromele mai puternice.

  • Alcoolul denaturează și deshidratează țesutul din carne și pește, iar cu cât alcoolul este mai puternic, cu atât este mai puternic acest efect.

Ce trebuie să mai conțină o marinadă în afară de vin?

Pentru a marina un preparat culinar aveți nevoie de patru componente: acid (vin, suc de lămâie, oțet, muștar, miere, agave, piure de tomate etc.), grăsimi (ulei de măsline, unt, ulei de alune, de susan etc.), condimente (sare, piper, praf de ceapă, paprika, chili etc.), ierburi aromatice (rozmarin, usturoi, oregano, wasabi, cimbru, busuioc etc.).

De ce să țineți cont când marinați carnea de miel

Înainte de toate, trebui să știți ce tip de marinadă doriți să utilizați. Efectul unei marinade este diferit, în funcție de ingredientele pe care le conține și, mai exact, în funcție de cât la sută din marinadă reprezintă fiecare componentă prezentată mai sus: acid, grăsimi, condimente și ierburi. Cantitățile folosite pentru fiecare dintre acestea depind de ceea ce încercați să obțineți cu marinada. 

  • De exemplu, dacă doriți să faceți carnea de miel mai fragedă, atunci veți dori să utilizați o marinadă care are o valoare acidă ridicată; adică vin, oțet, fructe și chiar iaurt. 

Grăsimile vor fi folosite pentru o carne mai suculentă și, de asemenea, vor ajuta condimentele să se răspândească uniform peste miel. La rândul lor, condimentele adaugă pur și simplu aroma dorită.

Care sunt cele mai bune vinuri pentru marinat mâncarea?

Nu există reguli când vine vorba de marinat mâncarea și nici reguli privind folosirea doar unui anumit tip de vin. 

  • Un sfat pe care chefii bucătari îl dau este să folosiți vin roșu pentru carne roșie (carnea de miel), vin alb sau rosé pentru pui, pește sau tofu.

Rețeta noastră de marinat carnea de miel

Cotletele de miel la grătar se marinează într-un amestec de vin roșu cu ierburi. Cu această marinadă, carnea de miel va păstra cu ușurință aromele asemănătoare cu shish-kebab.

INGREDIENTE: 1/2 cană vin roșu, 1/4 cană ulei de măsline, 2 linguri oțet de vin roșu, 1 lingură suc de lămâie, 1 lămâie, 3 căței mari de usturoi, 2 lingurițe cimbru proaspăt, 2 lingurițe menta proaspătă, 3/4 linguriță piper proaspăt măcinat, 8 cotlete de miel, 1 ardei verde, 1 ardei roșu, 3 cepe mici, 8 roșii cherry, 1 lingură sare, 4 crenguțe de cimbru proaspăt.

  • Preparați marinada: Combinați într-o tavă de copt: vin roșu, 3 linguri de ulei de măsline, oțet, suc de lămâie, coajă de lămâie, usturoi, 2 lingurițe de cimbru, mentă și 1/2 linguriță de piper. 

Păstrați 1/4 cană de marinadă și lăsați-o deoparte. 

Adăugați cotlete de miel la marinada din tavă, acoperiți-o și lăsați-o la frigider timp de 4 ore. După 2 ore, întoarceți carnea pentru a vă asigura că este bine marinată.

  • Puneți cotletele la grătar: Încingeți grătarul sau tigaia la foc mare până când sunt foarte fierbinți. Scoateți cotletele din marinadă și lăsați-le să se scurgă. 

Amestecați ardeii, ceapa, roșiile, uleiul de măsline și  marinada păstrată deoparte, sarea, piperul și crenguțele de cimbru într-un castron mare și turnați peste cotlete. Puneți cotletele la grătar până se înmoaie timp de 5 până la 6 minute pe fiecare parte. Se ia de pe foc și se tine la cald. 

Articole relevante

Lasa un comentariu