Cum se evalueaza in mod corect o proprietate

Autor: Revista Caminul

Cum se evalueaza in mod corect o proprietate

Persoanele care detin o locuinta, indiferent ca urmaresc sa o vanda sau sa o inchirieze, trebuie sa aiba evaluarea corecta a acesteia, efectuata de catre un specialist. Numai asa pot obtine pretul corect in momentul in care se hotarasc sa o dea spre vanzare sau spre inchiriere, numai asa pot negocia un contract avantajos, pot stabili o valoare corecta a unei eventuale chirii, numai asa vor simti ca reusesc sa isi duca planul la bun sfarsit.

Raportul de evaluare proprietate, daca este intocmit in mod corect, va cantari foarte mult la pretul final al locuintei, al imobilului sau al terenului.

Factorii care influenteaza pretul unei proprietati

Primul si cel mai important factor care influenteaza pretul locuintei este localizarea imobilului. Un imobil care este situat in centrul localitatii, mai aproape de institutiile publice importante, de transportul in comun, va avea un pret mai mare decat un imobil situat la periferie. De asemenea, cu cat serviciile de care chiriasii sau cumparatorii au nevoie zilnic sunt mai aproape de proprietate, cu atat costurile sunt mai mici.

Mai mult decat atat, conteaza foarte mult si bunastarea din localitatea in care se afla imobilul sau proprietatea, de la locurile de munca disponibile si salariul mediu, pana la serviciile publice si comerciale existente.

Proprietatile amplasate in mediul urban au un pret mai mare decat cele amplasate in mediul rural. Specialistii vor tine cont si de suprafata utila a locuintei in sine, de nivelul energetic in care se incadreaza, de materialele folosite la amenajare, de vechimea imobilului, de numarul si dimensiunea dependintelor, precum si de dotarile suplimentare.

Pentru a vinde mai repede un imobil sau un teren, proprietarii trebuie sa tina cont de anumite aspecte vizibile si sa faca unele imbunatatiri. De exemplu, trebuie sa remodeleze pentru a da senzatia de locuinta spatioasa, sa faca o curatenie generala, sa varuiasca, sa stearga geamurile, in asa fel incat sa lase o prima impresie foarte buna. Totusi, raportul specialistilor este cel care cantareste cel mai mult in stabilirea pretului final al proprietatii.

Evaluarea proprietatii reprezinta un atu in vanzarea acesteia, precum si in garantarea unui imprumut. Estimarea corecta efectuata de unul dintre expertii Activ Property Services va oferi proprietarului ocazia de a cere un pret fundamentat, de a negocia pretul chiriei si de aduce la cunostinta viitorilor proprietari sau chiriasi care este valoarea reala a locuintei pe care o folosesc.

Mai mult decat atat, specialistii recomanda o astfel de evaluare chiar inainte ca proprietarii sa puna un anunt in ziar sau sa publice un anunt pe internet.

Atunci cand evaluarea proprietatii este efectuata in mod corect, pretul de vanzare sau de inchiriere este stabilit fara teama de a da gres. Sunt luate in calcul toate criteriile, de la materialele de constructie si finisaje, pana la situatia juridica, ce este un criteriu important pentru intocmirea raportului de evaluare. Aspectul proprietatii este un alt element notabil, de la izolarea termica si inlocuirea finisajelor invechite, pana la imbunatatirile aduse.

Costul evaluarii proprietatii nu se calculeaza in functie de valoarea acesteia, ci de efortul specialistilor pentru intocmirea raportului. Asadar, in vederea efectuarii unui raport corect al proprietatii, clientii trebuie sa apeleze la serviciile companiei Activ Property Services, unde 11 evaluatori ANEVAR si 30 de evaluatori colaboratori din intreaga tara isi pun serviciile la dispozitia clientilor.

Articole relevante