Cu ce vin se servește pestele?

Autor: Revista Caminul

Indiferent dacă luați masa în oraș sau gătiți acasă, este important să știți ce fel de vin se potrivește cu diferite preparate culinare. Când vine vorba despre pește, nu numai că există o mare diversitate de specii, dar peștele este un ingredient versatil care poate fi gătit în diferite moduri – și chiar savurat crud.

  • Veți găsi o gamă largă de vinuri care se vor combina cu pește. Tradiția spune că  întotdeauna peștele se servește cu vinul alb, dar, în unele cazuri, vinul roșu poate fi o combinație ideală – la fel ca și rozeul. Totul depinde de tipul de pește pe care îl mănâncați și de modul în care este preparat.

Pentru a putea realiza o alegere perfectă între preparatul de pește pe care îl serviți și vin, va trebui să cunoașteți toate proprietățile organoleptice ale băuturii, aromele și gustul acesteia.

Iată 10 combinații uimitoare de vin și pește cu care vă puteți surprinde toți invitații, fie că vă aflați acasă sau luați masa la restaurant.

1. Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc este, fără îndoială, o alegere clasică, pe care o puteți face dacă doriți să nu riști cu nimic la următoarea adunare sau cină de familie. Acest vin rafinat trebuie servit tânăr și se potrivește minunat cu peștele cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi bibanul sau dorada.

  • Senzația ușoară și proaspătă a vinului este suficient de delicată pentru a completa, mai degrabă decât a acoperi, delicatețea peștelui.

În ceea ce privește metoda de gătit a peștelui, puteți alege să serviți o supă de pește sau un preparat la grătar sau chiar aburit.

2. Chardonnay

O altă alegere clasică cu care nu puteți da greș. Un Chardonnay ușor, tânăr și nu prea aromat este, deci, o altă opțiune excelentă pentru o masă la care serviți biban de mare sau dorada. Dar orice fel de preparat culinar bazat pe pește alb poate beneficia de această combinație.

Lucrul minunat despre Chardonnay este aroma sa delicată, care îmbunătățește sucurile naturale ale peștelui.

3. Vin spumant

Poate cea mai versatilă combinație de încercat cu o mare varietate de mâncăruri pe bază de pește și fructe de mare este un vin spumant.

  • Ideea este să găsiți un vin ușor spumant și care să nu fie foarte acidulat. Un astfel de vin sporește aromele delicate de creveți, homari, crab, creveți mantis, dar se potrivește excelent și cu peștele alb și albastru.

Pentru un pește mai gras, cum ar fi somonul, dar și scoicile și stridiile, un Prosecco sau șampanie ar putea fi cel mai bun pariu.

4. Vin Rosé

Mâncărurile orientale din pește, inclusiv sushi și sashimi, sunt dificil de combinat cu vin. Potrivit credinței japoneze, un fel de mâncare are cinci componente fundamentale: dulce, sărat, amar, acru și umami.

  • Această ultimă componentă este specifică preparatelor orientale și este pusă în valoare, când vine vorba de pește, de o băutură complexă, precum un vin roze.

Potrivindu-se bine cu o gamă de preparate mai condimentate sau mai puțin picante, vinul rosé are atât vivacitatea unui vin alb, cât și complexitatea unuia roșu, aducând tot ce este mai bun din ambele categorii. Și tocmai această complexitate stăpânește aromele preparatelor tipice japoneze din pește.

5. Pinot Gris

Un vin alb obținut din struguri roșii nu poate decât să pună în valoare un preparat aromat din pește. Pinot Gris este unul dintre cele mai complexe vinuri albe, având niște arome unice. La gustul acestui vin contribuie și conținutul ușor de taninuri.

  • Acest vin se potrivește cel mai bine cu pește la grătar sau la grill. Alegeți un pește alb precum bibanul sau dorada. De asemenea, savoarea fructelor de mare la grătar este îmbunătățită de acest vin fin.

De exemplu, puteți bea un pinot gris cu caracatiță la grătar, creveți sau calamari la grătar. Un alt vin înrudit care se potrivește bine cu preparatele de mai sus este deliciosul Pinot Blanc.

6. Pinot Noir

Vorbind despre Pinot, putem trece și la unul roșu. Da, ați auzit bine, chiar dacă vinul roșu și peștele nu este cea mai populară combinație. Prietenii tăi mai puțin experimentați ar putea chiar să facă ceva comentarii despre lipsa ta de cunoștințe, dacă alegi un vin roșu pentru a-l servi cu pește.

  • Într-un astfel de caz, puteți interveni și explica că vinul roșu poate spori aroma unui pește mai gras.

Pinot Noir, de fapt, se pretează pentru a fi asociat cu pește gras, inclusiv somon, ton, macrou, păstrăv, hering și sardine.

Savoarea intensă a vinului și conținutul discret de alcool se potrivesc excelent cu preparatele din pește la grătar, la abur și la cuptor.

7. Vermentino

Revenind la selecția de vinuri albe, o altă asociere rafinată este reprezentată de Vermentino, un splendid vin italian produs în principal în regiunea Maremma din Toscana, dar și în Sardinia.

  • Datorită condițiilor climatice particulare și terroir-ului ambelor zone, acest vin se caracterizează printr-o aromă foarte intensă și un postgust persistent. Aromele sale fructate și buchetul garantează o combinație unică care cu siguranță îi va surprinde pe toți oaspeții tăi.

Serviți acest vin cu un pește alb slab sau cu scoici.

8. Frappato

Din Toscana până în Sicilia, Italia surprinde cu o varietate impresionantă de vinuri care merg cu peștele. Unul surprinzător este Frappato, un vin distilat sicilian produs în provincia Ragusa.

  • Obținut din struguri negri și caracterizat printr-un buchet și arome excelente greu de uitat, acest vin se potrivește de minune cu sushi și sashimi, dar și cu alte preparate din pește crud.

9. Chianti Classic

Un alt vin roșu pe care îl puteți servi cu pește este Chianti Classic, un vin care confirmă că vinurile roșii și peștele sunt o combinație mai mult decât ideală.

  • Acest vin roșu are un buchet și este perfect pentru asocierea cu pește albastru precum codul și sardinele.

10. Sangiovese

Ultimul vin prezentat în această listă este un Sangiovese roșu, prințul Toscanei cu un buchet fructat, care se poate potrivi cu zeci de preparate din pește.

  • Sangiovese își găsește „cei mai buni aliați” în preparatele tradiționale de cod în stil Livorno, dar se potrivește perfect și cu sardinele crude și cu peștele mai gras. Combinați-l cu somon la grătar sau la cuptor, cu ton roșu sau cu kippers.

Un Sangiovese non-vintage, de asemenea, îmbunătățește aroma delicată a supei de pește sau a risottoului cu fructe de mare.

Articole relevante