O casă primitoare îi face fericiți pe români arata un studiu

Autor: Revista Caminul

În ciuda neajunsurilor provocate de perioada de pandemie, românii își doresc cu ardoare să aibă propriile locuințe. Mai mult decât atât, o casă frumoasă și primitoare îi face mai fericiți și le oferă stare de bine în familie, chiar dacă ar sta cu chirie.

Într-o perioadă care pare mai mult să ne limiteze posibilitățile decât să ne permită să fim optimiști, românii găsesc resurse pentru a-și menține speranțele. Iar studiile recente arată impactul pe care îl au  obiceiurile zilnice și de consum asupra calității vieții românilor, dar și așteptările privind renovarea și amenajarea locuințelor pe care vor să le cumpere sau închirieze în 2022. Fie că urmăresc anunțurile de pe imoradar24.ro, fie că apelează la alte resurse de informare, pentru români, achiziționarea unei locuințe este prioritară.

Familia și casa contează cel mai mult

Un studiu recent, inițiat de echipa CIPRA-Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză și realizat cu partenerii de la Reveal Marketing Research, oferă o imagine documentată despre obiceiurile zilnice și de consum care au un impact direct asupra calității vieții românilor. Iar principalii factori care ne determină calitatea vieții sunt: familia și prietenii–90%, starea de spirit–90%, starea fizică–88%, stima de sine–88%. Cele mai importante aspecte ale vieții sunt o casă primitoare (89%), nevoia de a dormi bine (88%) și nevoia de a avea un echilibru emoțional (85%). Principalele aspecte de care sunt mulțumiți românii participanți la studiu sunt igiena/ curățenia din casă (82%), casa în care locuiesc (76%), alimentele pe care le consumă (70%), siguranța personală (61%) și calitatea somnului (61%). „Rezultatele reprezintă o oglindă a riscurilor percepute, a aspectelor care pot fi îmbunătățite și care au un efect imediat asupra stării de bine a românilor.”, a declarat Marius Luican, CEO Reveal Marketing Research.

Care ne sunt așteptările imobiliare?

Așteptările românilor privind renovarea și amenajarea locuințelor pe care vor să le cumpere sau închirieze în 2022 reies din analiza Storia.ro și OLX Imobiliare. Studiul amplu și-a propus să aducă în prim plan informații despre interesele și așteptările românilor referitoare la renovarea și amenajarea locuințelor pe care aceștia doresc să le cumpere ori să le închirieze. Analiza s-a concentrat pe câteva zone distincte – intenție, preț, gradul de vechime al clădirii, cererea din piață, care au fost analizate atât în cazul interesului pentru proprietățile date spre vânzare, cât și pentru cele oferite spre închiriere.

Pe un plan general, rezultatele studiului au arătat că aproape 70% dintre respondenți sunt în căutarea unei locuințe de cumpărat, iar 23% caută doar să închirieze. Dintre aceștia, o bună parte își îndreaptă atenția către o casă (peste 34%) sau un apartament cu 2 camere (32%), urmat de apartament cu 3 camere (16%), garsonieră sau studio (15%) și, în final, apartament cu 4 sau mai multe camere (3%). În ceea ce privește gradul de finisare și mobilare, peste 70% dintre respondenți ar prefera locuințele complet finisate (la cheie), iar mai bine de 46% ar înclina spre o locuință nemobilată.

Banii vorbesc

În același timp, peste 29% dintre respondenți sunt interesați să achiziționeze o locuință al cărei preț variază între 60.001-100.000 euro. De cealaltă parte, un procent semnificativ de chiriași (aproape 85%) caută să inchirieze o locuință sub pragul de 350 euro. Cifrele arată, de asemenea, că 53% dintre români preferă să se ocupe de amenajarea locuinței singuri ori cu ajutorul rudelor și prietenilor, 26% ar chema o echipă de meșteri particulari și doar 21% ar apela la o firmă de construcții.

Conform datelor colectate, la nivel național vechimea imobilului pare să nu conteze, pentru această variantă de răspuns optând 57% dintre cumpărători și 69% dintre chiriași. Luând în calcul structura pe grupele de vârstă a respondenților, 1 din 3 tineri (18-34 ani) vrea o locuință într-o clădire nouă (casă nouă sau apartament în bloc nou), spre deosebire de 1 din 5 respondenți cu vârste cuprinse între 35 și 55 ani.

Dintre românii cu buget de achiziție de peste 100.000 euro, doar 8% ar fi interesați să cumpere o locuință într-o clădire veche, în contrast cu 34% care s-au pronunțat în favoarea achiziției unei locuințe într-o clădire nouă; pentru cei 58% rămași, nu are importanță dacă imobilul este unul vechi sau nou. Aproape jumătate din chiriașii care au participat la studiul inițiat s-au arătat mulțumiți de ofertele existente pe piața imobiliară – 41% spun că reușesc să descopere locuințe pe măsura așteptărilor. La polul opus, cumpărătorii s-au arătat mai puțin satisfăcuți de ofertele disponibile, 45% afirmând că nu prea găsesc ce le place și locuințele disponibile nu corespund așteptărilor legate de mobilier și design.

Cât contează îmbunătățirile

În topul îmbunătățirilor existente pentru care românii ar fi dispuși să plătească mai mult, la cumpărare sau închriere, se află: centrală termică proprie (49%), obiecte sanitare moderne și de calitate (38%), instalație electrică (35%) și instalație sanitară (33%) schimbate recent, bucătărie utilată (31%). De asemenea, mai mult de 1 din 5 respondenți ar fi de acord să plătească în plus și pentru parchet, pereți nivelați și proaspăt vopsiți, ușă metalică și balcon închis. Principala îmbunătățire pentru care atât cumpărătorii (50%), cât și chiriașii (43%), ar fi dispuși să plăteacă mai mult este centrala termică. Următoarele poziții în preferințele cumpărătorilor sunt ocupate de: instalația electrică schimbată recent, obiectele sanitare, instalația sanitară nouă. Chiriașii, în schimb, au menționat că ar scoate mai mult din buzunar pentru obiectele sanitare moderne și bucătăria utilată.

Un procent însemnat dintre chiriași (85%), dar și dintre cumpărători (67%) se îndreaptă către locuințele complet finisate, în timp ce 22% dintre cumpărători și doar 11% dintre chiriași sunt dispuși să aleagă o locuință parțial finisată (la gri). Interesul românilor pentru locuințele fără finisaje (la roșu) este unul destul de scăzut, cifrele demonstrând că doar 11% dintre cumpărători și 4% dintre chiriași ar opta pentru acest tip de locuință. 80% dintre cei care caută locuințe în clădiri noi doresc ca acestea sa fie la cheie, față de 50% dintre cei care caută mai degrabă în clădiri vechi.

Mobilat și utilat sau nu?

Un alt aspect important evidențiat de acest studiu este acela că spre deosebire de cumpărători, care caută locuințe nemobilate (58%) și doar parțial mobilate (25%), chiriașii se orientează într-o proporție de peste 68% spre locuințe complet mobilate și 27% spre cele parțial mobilate. Preferința pentru achiziția în varianta nemobilată este evidentă indiferent de vechimea clădirii vizate ori de bugetul alocat respectivei locuințe. În ceea ce privește așteptările cumpărătorilor și chiriașilor referitoare la rezultatele pe care le pot obține în urma amenajării, pe primul loc se situează o mai bună folosire a spațiului disponibil, urmat de mai mult confort, personalizarea conform gusturilor proprii, mai multă lumină și noi funcționalități ale spațiului.

Atunci când vine vorba de stilul viitoarei locuințe de cumpărat sau închiriat, răspunsul românilor a fost preponderent Nu știu (37%). Totuși, cei care au putut numi o preferință au optat în primul rând pentru stilul clasic, valabil în cazul cumpărătorilor (18%), dar și al chiriașilor (17%), indiferent de vârstă. Următoarele locuri sunt ocupate de stilurile contemporan și minimalist. Diferențe apar în cazul celor care caută proprietăți de peste 100.000 euro, aceștia exprimându-și predilecția pentru stilurile contemporan și minimalist, iar mai apoi pentru cel clasic.

Cine renovează?

Pe fondul pandemiei, bugetul de renovare/amenajare a scăzut pentru 43% dintre chiriași și 35% dintre cumpărători. Doar 1 din 5 români a afirmat în cadrul acestui studiu că bugetul disponibil pentru renovare și amenajări a crescut. În principal, tinerii cu vârste cuprinse între 18-34 ani au la dispoziție bugete mai mici, pe când consumatorii de peste 55 ani dispun de bugete stabile. Concret, peste 28% dintre cumpărători au spus ca pot investi între 1.001-5.000 euro, pe când 43% dintre chiriași au menționat că nu sunt dispuși să investească deloc în locuința pe care o vor închiria. Cei care vor, totuși, să aducă îmbunătățiri ar plăti sub 500 euro, acest răspuns fiind ales de 38% dintre chiriași. 27% dintre cei care caută proprietăți de peste 100.000 euro ar fi dispuși să plătească peste 20.000 euro pentru renovare/amenajare și mobilier.

Românii recunosc că preferă să se ocupe singuri de amenajarea locuinței sau să primească ajutor din partea rudelor și prietenilor – 73% dintre chiriași și 48% dintre cumpărători. La o importantă distanțare procentuală se află opțiunile pentru echipele de meșteri independenți (9%, respectiv 30%) și firmele de construcții (18%, respectiv 22%). Cei care preferă să apeleze la ajutor din partea profesioniștilor sunt mai degrabă cei care caută locuințe de peste 100.000 euro.

Mai mult, datele studiului confirmă că și atunci când vine vorba de design, situația este una similară – 82% dintre chiriași și 79% dintre cumpărători aleg sa fie pe cont propriu sau să primească ajutor de la cei apropiați. Un specialist în design interior ar putea fi căutat de 12% dintre cumpărători și 9% dintre chiriași, cu atât mai puțin o firmă de design interior – 9% dintre cumpărători și tot 9% dintre chiriași.

Articole relevante