Alegerea unui hidrofor pentru o locuință

Autor: Revista Caminul

Trebuie să recunoaștem că diversele modele de hidrofoare reprezintă soluții simple la niște probleme complexe.

Hidroforul, mereu în actualitate

Alimentarea cu apă a unei case private, care nu beneficiază de sistemul centralizat de distribuție, se bazează pe furnizarea a acestui lichid vital dintr-un puț ori dintr-un un rezervor de stocare.

O caracteristică a surselor subterane de apă este lipsa de presiune necesară pentru aducerea lichidului la suprafață, prin urmare este necesar a se achiziționa o instalație, o stație de pompare, un hidrofor, pentru a rezolva această problemă.

Cumpărarea echipamentului de pompare se face luând în considerare caracteristicile tuturor părților sistemului, compatibilitatea acestora, alegerea corectă a locației de instalare.

Pentru instalarea unui hidrofor în locuință e nevoie de o platformă plană, închisă, de minim 1 – 1,5 metri pătrați, situată de obicei în camera de la subsol.

Dacă considerați casa cel mai bun loc, o baie, balcon, o cramă, atunci izolați fonic bine zona, chiar dacă echipamentul este unul performant, silențios.

Tipuri de hidrofoare cele mai frecvente utilizate în casele particulare: 

hidrofoare cu membrană, echipamente care posedă o membrană elastică etanșă ce separă compartimentele de aer și de comprimat;

hidrofoare fără membrană, unde apa și aerul comprimat nu sunt separate și se află în același rezervor.

Modelele de hidrofoare cu membrană sunt compacte, relativ mici și nu necesită o suprafață mare pentru instalare.

Ele se pretează mai ales pentru casele cu spațiul limitat, iar volumul rezervorului nu trece de regulă de 50 litri, dar se pot găsi în comerț și modele de 80 – 100 litri.

Datorită caracteristicilor de proiectare ale dispozitivului, acest tip de hidrofor cu membrană produce mai puțin zgomot decât hidrofoarele fără membrană. La unele modele chiar se poate înlocui după o vreme membrana uzată. Dacă cumpărați un astfel de produs asigurați-vă că aceasta este realizată dintr-un cauciuc certificat, deoarece membrana vine în contact direct cu apa de băut.

Hidroforul fără membrană are de regulă un rezervor mare și se caracterizează prin faptul că apa se află în partea de jos a recipientului, iar aerul comprimat în partea de sus.

Hidroforul fără membrană este un cilindru amplasat vertical al cărui volum este de 100 de litri sau chiar mai mult.

Cum alegi hidroforul potrivit?

Principalul factor care trebuie să îl ai în vedere atunci când alegi volumul recipientului este cantitatea medie de apă consumată în gospodărie.

Randamentul echipamentului este calculat pe baza cantității de apă consumată într-o oră.

Există valori medii, dar în general este considerat a fi perfect:

– pentru o familie cu patru persoane dintr-o casă privată mică un hidrofor cu un randament de 2- 3 metri cubi pe oră;

– pentru o familie care locuiește într-o casă cu două etaje și cu grădină un echipament de tip hidrofor cu un randament de cel puțin 7 – 8 metri cubi pe oră.

Evident că mai trebuie luat în considerare și stilul de viață al locuitorilor, numărul și frecvența aparatelor electrocasnice care au nevoie de apă pentru a funcționa.

Există tabele oferite de producătorii de astfel de echipamente, dar dacă nu le înțelegeți e bine să contactați experți în domeniul instalațiilor de alimentare cu apă. 

Pentru a ridica apa dintr-o fântână este necesară o pompă puternică. Aceasta funcționează până când recipientul se umple, iar apoi se stabilizează.

Pe site-ul MagTerm.ro găsești modele atractive de hidrofoare pentru uz casnic, la prețuri fără concurență. Intră chiar acum în acest magazin online ca să vezi oferta disponibilă!

Articole relevante

Lasa un comentariu