Izolarea termica a locuintei – ce trebuie sa stii despre acest proces?

Autor: Revista Caminul

Izolarea termica a locuintei este extrem de importanta, atat pe timp de vara (pastreaza racoare), dar mai ales iarna, cand temperaturile scazute afecteaza eficienta termica a casei. De regula, izolarea termica se poate realiza atat la interior, cat si la exterior, pentru un plus de confort termic.

Materialele utilizate pentru izolarea termica trebuie alese in functue de conductibilitatea si rezistenta termica, de proprietatile ecologice, de locul unde se folosesc si de pret. Cele mai cunoscute sunt polistirenul expandat sau extrudat, vata minerala de sticla, vata minerala bazaltica, celuloza, pluta, paiele sau stuful, spuma de resina, aerogelul, tencuiala termoizolanta etc.

De ce este importanta izolarea termica a locuintei?

Izolarea termica a locuintei este cu atat mai necesara, cu cat peretii exteriori ai cladirii reprezinta cea mai intinsa suprafata, iar materialele conventionale de constructie (BCA, beton, caramida sau lemn) nu garanteaza confortul termic, iar o mare parte din caldura produsa pentru incalzirea pe timp de iarna se va pierde.

Astfel, o izolare termica de calitate, folosind materiale potrivite, creeaza confort termic sporit locuitorilor, dar mai ales asigura facturi de energie cu mult reduse. Cel mai potrivit este sa se realizeze la o casa in proces de constructie, insa la fel de bine izolarea termica se poate face si la una deja construita.

In cazul unei locuinte aflate in proces de constructie, izolarea termica se ia in calcul inca din faza de proiect. Iar alegerea materialului potrivit trebuie sa tina seama de mai multi factori: mediul in care este amplasata locuinta, temperaturile de peste an si materialele de constructie folosite. 

In cazul izolarii termice a unei cladiri mai vechi, acestea se aplica pe peretii existenti, iar cel mai folosit material este polistirenul, vata minerala, pluta, tencuiala termoizolanta sau panouri termoizolante.

Tipuri de izolari termice

Izolarea peretilor exteriori

Este necesara mai ales daca locuinta sau cladirea se afla intr-o zona cu temperaturi scazute pe tot timpul anului. Astfel, se reduce aparitia condensarii vaporilor de apa, iar capacitatea de stocare a caldurii va fi mult mai mare. Pentru acest tip de izolare se foloseste cu precadere polistirenul expandat, care se aplica cu ajutorul unui adeziv si al unei plase si este prins in dibluri speciale, dovedindu-se pe cat de usor pe atat de eficient din punct de vedere termic. 

Izolarea peretilor interiori

Si in interior poate fi folosit polisitirenul, care desi asigura caldura, va reduce suprafata locuintei din cauza grosimii. Tot la interior se poate merge si pe varianta vatei de sticla, mai ales daca se decide placarea peretilor cu rigips.

Izolarea termica a acoperisului

Acoperisul este cea de-a doua suprafata a locuintei responsabila de pierderea caldurii. Indiferent ca vorbim despre locuinte noi sau vechi, este important acest proces, pentru un plus de confort. In cazul acesta, cel mai folosit produs este vata minerala, care nu retine apa si prezinta un dublu avantaj – ofera izolare termica si fonica.

Izolarea termica a pardoselii

Pentru un termosistem de calitate, se va lua in calcul si izolarea podelei, care se realizeaza prin polistiren extrudat, vata minerala sau folia de polietilena spumoasa.

Spuma poliuretanica, extrem de eficienta

Specialistii de la Izoterm-system.ro recomanda spuma poliuretanica pentru izolarea termica, mai ales ca asigura o economie majora la energia necesara incalzirii locuintei. Acest material ofera protectie impotriva aerului cald sau rece, dar si contra umiditatii. De asemenea, ofera si avantaj fonic, reducand transferul zgomotului.

Izolatia cu spuma poliuretanica este potrivita pentru pereti, acoperisuri, pentru hidroizolatia pardoselilor si a subsolurilor, a funadtiilor sau a teraselor de bloc. Iar daca este aplicata de specialisti, isi pastreaza proprietatile timp de 50 de ani, nu intretine focul, ba chiar duce la extinctia rozatoarelor si a insectelor.

Articole relevante

Lasa un comentariu