Dedurizator apa cu schimb de ioni pentru reteaua ta de apa

Autor: Revista Caminul

Daca doresti sa cumperi un dedurizator apa, trebuie mai intai sa te decizi asupra unuia dintre cele doua tipuri. De departe cele mai raspandite sunt sistemele de schimb ionic. In ultimii ani insa, sistemele fara utilizarea sarurilor de regenerare au devenit tot mai populare. Acestea folosesc semnale electrice, campuri magnetice sau filtre speciale pentru a preveni formarea calciului si magneziului in primul rand.

Sisteme de decalcifiere cu schimb de ioni

Dedurizatoarele de apa care folosesc principiul schimbului de ioni sunt utilizate in mod deosebit in gospodariile private. Aceasta este o metoda pur chimica de filtrare a apei. Sistemele de schimb de ioni filtreaza ionii de calciu si magneziu din apa si ii inlocuiesc cu ioni de sodiu. 

In interiorul dispozitivului sunt rasini speciale de care se lipesc ionii de calciu si magneziu si care elibereaza in schimb sodiu. Dupa un anumit timp, rasinile nu mai pot elibera sodiu si functia de filtrare scade. In acest caz, trebuie sa umpli in mod regulat recipientul prevazut cu saruri de curatare. Rasinile sunt clatite, iar ionii de calciu si magneziu care adera la ele ajung in apa reziduala.

Faza de regenerare

Majoritatea sistemelor de schimb de ioni au contoare incorporate care determina o valoare zero. Daca se ajunge la aceasta, sistemul trebuie curatat. Totusi, acest lucru nu implica niciun efort, deoarece majoritatea sistemelor de schimb ionic se curata singure. 

Acest proces are loc adesea noaptea, deoarece de obicei nu exista apa moale disponibila in timpul fazei de regenerare. Apa de la robinet si apa saramura sunt separate una de cealalta. Apa amestecata cu sare este folosita doar pentru regenerarea rasinilor si nu intra in tevi.

Un dedurizator apa modern este prevazut cu un afisaj care iti arata cand va avea loc urmatoarea regenerare. Unele modele de dedurizatoare apa au si o aplicatie, astfel incat sa poti vedea oricand pe smartphone-ul tau cata apa folosesti in prezent si cand se va regenera sistemul tau. Daca doresti apa fara calcar tot timpul, ar trebui sa optezi pentru un model cu 2 coloane (numit si sistem dublu sau pendul). 

Daca o coloana se curata singura, cealalta incepe sa functioneze, astfel incat sa nu trebuiasca niciodata sa ramai fara apa filtrata. Cu toate acestea, dispozitivele sunt de obicei mai scumpe si mai potrivite pentru gospodariile mai mari.

Marele avantaj al dedurizatoarelor cu schimb de ioni, este ca rasinile indeparteaza doar calciul si magneziul care formeaza calcar din apa. Aceasta inseamna ca oligoelementele si mineralele importante raman neatinse si ca apa filtrata este atunci ideala pentru baut. 

Un alt avantaj este ca sistemele functioneaza foarte eficient: poti seta exact la cate grade de duritate ar trebui sa fie detartrata apa. Benzile de testare sunt incluse in pachetul de livrare pentru multe sisteme, astfel incat sa poti verifica in mod direct functionalitatea dedurizatorului de apa.

Articole relevante