Pentru multe persoane care au în plan ridicarea unei construcţii, diferenţa dintre un arhitect şi un inginer nu este foarte clară. Mulţi dintre aceştia nu înţeleg nici de ce trebuie să apeleze la un birou de arhitectură dacă deja au o firmă de construcţii cu care colaborează. În timp ce un arhitect este instruit să planifice, să proiecteze şi mai ales să supravegheze construcţia clădirilor, inginerii sunt responsabil de aplicarea cunoştinţelor matematice şi ştiinţifice în vederea dezvoltării soluţiilor tehnice pentru o anumită problemă.
Arhitectura şi ingineria sunt două elemente şi domenii de studiu diferite, profesiile asociate fiind extrem de diferite.
Cine sunt arhitecţii şi cu ce se ocupă?
Arhitecţii sunt acei profesionişti instruiţi să planifice, să proiecteze, să supravegheze construcţia clădirilor, se afla în spatele întregii operaţiuni şi numai cu ajutorul lor, clienţii obţin casa mult visată. Majoritatea oamenilor consideră că responsabilitatea arhitecţilor se limitează la proiectarea clădirilor, dar cu siguranţă atribuţiile lor implica mult mai mult decât atât.
Activitatea arhitecţilor implică proiectarea clădirii, menţinerea atractivităţii estetice a clădirii, precum şi supravegherea activităţilor de construcţie şi alocarea spaţiului de utilizare din jurul clădirii. Termenul de arhitect provine din cuvântul grecesc tradus ca şi “constructor” de aceea, în societatea modernă actuală, este caracterizat ca fiind o persoană ce se ocupă de proiectarea unor construcţii mari.
Până nu demult, nu există o diferenţă şi o distincţie clară între arhitecţi şi ingineri. Arhitecţii moderni trebuie să fie calificaţi cu o educaţie şi cu o diplomă adecvată pentru a practica această meserie. De asemenea, arhitecţii trebuie să treacă printr-o perioadă de pregătire în cadrul unui birou de arhitectură pentru a începe propriile practici.
Ce sunt inginerii şi cu ce se ocupă?
Inginerii sunt acei profesionişti responsabili de aplicarea cunoştinţelor matematice şi ştiinţifice pentru dezvoltarea soluţiilor tehnice în anumite probleme. Inginerii sunt asociaţi de cele mai multe ori cu proiectarea materialelor, sistemelor şi structurilor, luând în considerare caracterul lor practic, dar şi siguranţă şi costurile.
Ingineria este definită de către Societatea Naţională de Ingineri Profesionişti ca fiind ştiinţa ce presupune „aplicarea creativă a principiilor științifice utilizate pentru planificarea, construirea, direcționarea, ghidarea, gestionarea sau lucrul pe sisteme pentru menținerea și îmbunătățirea vieții noastre de zi cu zi”.
Cei mai mulţi ingineri se specializează într-un singur domeniu sau în mai multe domenii în ceea ce priveşte studiile pe care le urmează. Ingineria are la baza ştiinţele aplicate, cercetarea şi dezvoltarea, având în vedere caracterul practic, fezabilitatea, siguranţă şi costul proiectelor de construcţii.
În ceea ce priveşte comparaţia făcută între cele două meserii, de arhitect şi de inginer, lucrurile sunt destul de simple. Arhitecţii sunt specialiştii care se limitează la aspectul şi la proiectarea atracţiei estetice a clădirii, în timp ce inginerii sunt responsabili cu calculele matematice din spatele întregii structuri. Aceştia supraveghează fezabilitatea construcţiei, în timp ce arhitecţii trebuie să respecte regulile locale ale locului în care se ridică structură. Pe scurt, arhitectul deţine cheia viziunii din spatele proiectului de construcţii, în timp ce inginerii sunt creierul din spatele acestuia.