Efectul COVID-19 asupra minții: 1 din 3 pacienți care au avut coronavirus, diagnosticați cu probleme psihiatrice sau neurologice

Autor: Revista Caminul

Pandemia de coronavirus a lăsat urme adânci în viețile fiecăruia dintre noi. Fie că vorbim despre pierderea cuiva drag, fie că virusul a provocat afecțiuni ce persistă încă ori că a provocat traume psihice, va fi nevoie de mult timp până când efectele acestei pandemii vor trece.

Dincolo de problemele fizice, COVID-19 și restricțiile impuse de pandemie ne-a afectat pe toți din punct de vedere emoțional. Psihiatrii și psihologii, fie că vorbim de cabinet psihiatrie in Bucuresti ori din orice alt județ al țării, s-au confruntat cu o avalanșă de solicitări.

Situația nu s-a înregistrat doar în România. Medicii au întâlnit astfel de cazuri în întreaga lume: aproximativ o treime dintre pacienții cu COVID-19 au dezvoltat afecțiuni neurologice sau psihiatrice la câteva luni după ce au fost infectați, arată o nouă cercetare.

Cercetările sugerează o legătură între COVID-19 și un risc mai mare pentru sănătatea mintală și tulburările neurologice ulterioare, se rată într-un articol publicat în webmd.com.

Potrivit aceleiași surse, o analiză a datelor de la peste 236.000 de supraviețuitori COVID-19, din SUA, s-a concentrat pe 14 tulburări neurologice și de sănătate mintală. S-a constatat că 34% dintre pacienți au fost diagnosticați cu astfel de tulburări pe parcursul a șase luni de la infectarea cu noul coronavirus.

Cel mai frecvent, aceste tulburări au variat de la tulburări de anxietate la tulburări de abuz de substanțe, insomnie, hemoragie cerebrală, accident vascular cerebral și (mult mai rar) demență.

Pentru 13% dintre acești pacienți, acesta a fost primul astfel de diagnostic.

„Din păcate, multe dintre tulburările identificate în acest studiu tind să fie cronice sau recurente, așa că putem anticipa că impactul COVID-19 ar putea fi resimțit de noi mulți ani”, a scris Jonathan Rogers, de la University College London, într-un editorial publicate în The Lancet Psychiatry.

Studiul a fost condus de Paul Harrison de la Universitatea Oxford din Anglia. Echipa sa a analizat înregistrările electronice de sănătate pentru a urmări rezultatele pentru 236.379 de pacienți cu COVID-19, majoritatea din Statele Unite.

Aproximativ o treime a experimentat un fel de problemă neurologică sau de sănătate mintală în decurs de șase luni de la infectarea cu coronavirus. Anxietatea (17%), tulburările de dispoziție (14%), tulburările de abuz de substanțe (7%) și insomnia (5%) au fost tulburările cel mai frecvent diagnosticate.

Cifrele generale ale problemelor neurologice au fost mult mai mici, inclusiv 0,6% pentru hemoragia cerebrală, 2,1% pentru accidentul vascular cerebral ischemic și 0,7% pentru demență.

Afecțiunile neurologice au fost mai frecvente la pacienții care fuseseră grav bolnavi de COVID-19. De exemplu, dintre pacienții internați la terapie intensivă, 7% au avut un accident vascular cerebral și aproape 2% au fost diagnosticați cu demență, a raportat grupul lui Harrison.

Modul în care COVID-19 afectează creierul rămâne neclar. „Acum trebuie să vedem ce se întâmplă după următoarele șase luni. Studiul nu poate dezvălui mecanismele implicate, dar indică necesitatea unor cercetări urgente pentru a le identifica, în vederea prevenirii sau tratării lor”, a declarat co-autorul studiului Max Taquet, de la Universitatea din Oxford.

Este posibil ca un individ să prezinte factori de risc subiacenți care îl predispun la dezvoltarea acestor afecțiuni, iar virusul stresează suficient sistemul nervos pentru ca aceste simptome să devină semnificative din punct de vedere clinic.

Articole relevante