Ghid complet de principii Feng Shui in amenajarile interioare

Autor: Revista Caminul

Locuințele noastre reprezintă spațiile centrale ale existenței noastre și poate că niciodată nu am fost mai conștienți de acest lucru că acum, după ce am experimentat restricțiile asociate pandemiei. Modul în care construiești, plănuiești amenajările interioare și menții casa are un impact semnificativ asupra felului în care te simți, lucrezi sau te odihnești. 

Principiile Feng Shui pe care ți le vom prezenta reprezintă baza pentru o locuință cu energie buna, dar și o sursa de idei de amenajări interioare care pot aduce un plus de creativitate și atmosfera.

Descoperă în continuare toate principiile Feng Shui care te ajuta să iți amenajezi casa astfel încât să-ți meargă bine.

Ce este Feng Shui?

Feng Shui este un sistem antic de practici care au rolul de a îmbunătăți calitatea vieții într-un anumit spațiu, interior sau exterior. În amenajările interioare, Feng Shui urmărește să asigure o curgere buna a energiei vitale Chi în locuință, astfel încât și Chi-ul din interiorul nostru să curgă în mod adecvat. Acest sistem vechi necesita documentare și practica îndelungată pentru a fi cunoscut la perfecție, dar pentru îmbunătățirea fluxului energetic din casa ta este de ajuns să știi principiile de baza.

Practic, a decora în funcție de Feng Shui înseamnă să știi să alegi culorile și elementele decorative potrivite și să le folosești în anumite zone ale locuinței pentru a hrăni energiile corespunzătoare diverselor laturi ale vieții. Condiția de bază este ca rezultatul să îți placă. Chiar dacă lucrurile sunt așezate în acord cu Feng Shui, dacă nu îți place cum ai decorat nu vei avea parte de energie buna. Așadar, Feng Shui nu este un set de reguli stricte, ci înțelegerea relației profunde dintre mediu și noi.

Elementele de baza ale Feng Shui

Lemnul

Lemnul susține viață, vitalitatea și creșterea. De asemenea, reprezintă abundenta, astfel că aduce prosperitate. Se exprimă coloristic prin maro și verde. Elementele decorative care aduc energia lemnului în locuință sunt plantele sănătoase și bogate, pernele și suprafețele verzi, tablourile care reprezintă vegetația și alte elemente din sfera vegetală.

Focul

Focul aduce energia soarelui și stimulează bucuria și creativitatea. Reprezintă, de asemenea, pasiunea, iubirea și ambiția. În amenajările interioare focul este reprezentat printr-o paleta cromatica bogata în nuanțe de roșu, roz, galben aprins, portocaliu și violet. Pentru a aduce energia focului în casă, folosește lumânări în culorile menționate, veioze și lustre galbene, imagini ale focului, lumină galbenă sau roșie și amenajează un șemineu. Nu exagera cu decorațiunile în culorile focului, pentru că acestea pot ajunge să domine interiorul.

Pământul

Pământul reprezintă hrană, stabilitate și protecție. Elementele de pământ aduc pace interioare și sentimentul de apartenență. Pentru a profita de energia pământului alege culori pale, că bejul, culoarea nisipului și alte nuanțe fără intensitate. Decorează casa cu vase de lut, rogojini și imagini cu peisaje.

Metalul

Metalul aduce disciplina, productivitate și eficiență. De asemenea, reprezintă calm, claritate și luminozitate. Poți contribui la chi-ul locuinței cu ajutorul obiectelor și mobilierului din metal și prin alegerea nuanțelor de alb și gri.

Apa

Apa aduce regenerare, ușurare și armonie. Culorile sale sunt albastru și negru, iar elementele pe care le poți include în locuință sunt oglinzile, perdelele în nuanțe de albastru și imaginile cu fântâni, ape curgătoare sau lacuri. 

Zonele Bagua și amenajările interioare

Bagua este un termen Feng Shui care denumește harta energetică a unui spațiu. Aceasta împarte locuință în funcție de punctele cardinale, astfel că fiecărui punct îi corespund anumite aspecte ale vieții și câte un element de baza, după cum urmează:

  • Sud – reputație – foc
  • Sud-Vest – parteneriat și mariaj – pământ
  • Vest – creativitate și copii – metal
  • Nord-Vest – ajutor și călătorii – metal
  • Nord – cariera și parcursul vieții – apa
  • Nord-Est – cunoaștere și înțelepciune – pământ
  • Est – Familie și sănătate – lemn
  • Sud-Est – bogăție și prosperitate – lemn

Zona de putere

Zona de putere dintr-o camera denumește cea mai buna poziție energetică în care te poți afla. Aici îți vei instala principalul obiect de mobilier pe care stai, pentru a profita de energia buna cât mai mult. În Feng Shui zona de putere corespunde punctului aflat pe diagonala ușii, la distanța cea mai mare fata de aceasta. Când stai în acest loc trebuie să stai cu fața către ușa și să ai în spate un obiect care să asigure suport vizual și energetic (tăblia unui pat, un panou, etc.)

Ai citit probabil multe articole despre cum să amenajezi locuința inovativ, sustenabil și creativ, însă acest ghid despre Feng Shui, știință străveche a Chinei care trece dincolo de aspectul de suprafață al interioarelor și urmărește echilibrul energetic și armonia îţi va fi cu siguranţă de folos dacă vrei o amenajare care să îţi aducă multiple beneficii.

Articole relevante

Lasa un comentariu